Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerkonflikten
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. Les mer Lukk
– Jeg har dessverre ikke hatt noe annet valg enn å gå til tvungen lønnsnemnd, sa arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) på et pressetreff tirsdag formiddag.
Hun sier at de mottok et varsel fra Helsetilsynet mandag ettermiddag.
Varselet gikk ut på at dersom regjeringen ikke grep inn før klokken 10 tirsdag formiddag, ville den pågående konflikten medført fare for liv og helse, ifølge Mjøs Persen.
Faren gjelder syke pasienter som må fraktes over lengre avstander som kun kan gjennomføres med ambulansefly. Helsetilsynet mente at kompenserende tiltak med ambulansebil og -helikopter ikke var tilstrekkelig til å dekke tilbudet, sier hun.
– Misliker sterkt
Mjøs Persen legger ikke skjul på at det er uheldig at regjeringen blir nødt til å gripe inn.
– Det er klart at når det oppstår fare for liv og helse, så må alltid det gå foran. Selv om jeg er lite glad for å gjøre dette, så er det riktig avgjørelse når varslet fra Helsetilsynet er av en slik karakter at de sier at fare for liv og helse vil oppstå, sier hun til NTB.
Tidligere tirsdag morgen innkalte hun partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) til et møte.
Der oppfordret hun partene til å gjenoppta arbeidet så snart som mulig.
Flyselskapene har måttet innstille en lang rekke flygninger den siste halvannen uken som følge av streik og lockout i flytekniker-konflikten. Les mer Lukk
Flyselskapene varsler etterslep
Beslutningen om tvungen lønnsnemnd blir tatt godt imot av flyselskapene. Samtidig varsler de noe etterslep i flytrafikken.
– Det vil nok ta tid før trafikken går som normalt, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til NTB.
Widerøe har måttet kansellere flere hundre avganger som følge av konflikten. De vil fortsatt slite med en del etterslep selv om konflikten nå avsluttes.
– Det vil ta dager, og det kan ta uker før vi er der vi ville ha vært foruten konflikten, sier Solli.
Nyheten om tvungen lønnsnemnd tas også godt imot hos SAS.
– Som leverandør av samfunnskritisk infrastruktur er vi er glade for at det nå er en løsning på flyteknikerstreiken. Det kan i en viss grad bli noe etterslep, men vi tar sikte på normal teknisk drift så raskt som mulig, sier SAS' norske pressesjef Tonje Sund til NTB.
Norwegian opplyser at selv om konflikten er avsluttet, ventes noe etterslep av teknisk vedlikehold. Selskapets mål er likevel å gjennomføre alle flyginger som står på programmet.
Norwegian opplyser til NTB tirsdag at driften foreløpig går som normalt.
Eskalerende konflikt
Flyteknikerne gikk til streik lørdag 18. juni etter at meklingen ble brutt på overtid. Stridens kjerne har vært et krav om 60 kroner mer per time, noe som tilsvarer en lønnsøkning på 17 prosent. NHO har ment at kravet er urealistisk høyt.
Natt til søndag trådte NHOs lockout i kraft, noe som har medført at NFOs 450 flyteknikere ikke har fått lov til å komme på jobb. Til tross for gjentatte samtaler og meklingsforsøk har man ikke greid å finne fram til en løsning.
NHO Luftfart og flyteknikerne i NFO har ikke møttes siden de siste meklingsforsøkene endte uten resultat fredag i forrige uke.
Flyselskapene har måttet kansellere en lang rekke flygninger som følge av konflikten, og flere flybaser har stått uten teknikere for å ta hånd om ambulanseflyene i Norge. Regjeringen kan gripe inn i slike arbeidskonflikter når de får konsekvenser for liv og helse.