Nytt overvåkingsfly har ankommet Norge

Viking var det første nye overvåkingsflyet av typen P-8A Poseidon som kom til Norge i vinter. Fredag landet det tredje, Munin. De andre flyene har fått navnene Vingtor, Ulabrand og Hugin. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Les mer Lukk

Fredag landet et av Forsvarets nye P-8 maritime patruljefly på Luftforsvarets base på Evenes. Dermed har Norge mottatt tre av fem nye overvåkingsfly.

Flyet Munin kom fra fabrikken i Seattle på den amerikanske vestkysten og ble fløyet av en besetning fra Forsvarsmateriell og Luftforsvaret, skriver Forsvaret på sin nettside.

– Vi har nå fått det siste flyet i denne omgang, og kan nå begynne å fokusere på flyging. Dette simulerer starten på vår vei til operativ evne, sier Thomas Fremo-Bjørn, fagansvarlig for de maritime overvåkingsflyene.

Planen er at de nye flyene i løpet av 2023 skal overta oppgavene som P-3 Orion og DA-20 har hatt i over 60 år.

– Vi planlegger å begynne å fly allerede i neste uke. Det viktigste nå handler om å få besetningen på skvadronene klare i sine roller. Dette er en helt ny flymaskin med en mye bedre datakapasitet og en «gamechanger» innen antiubåtkrigføring, sier Fremo-Bjørn videre.

I 2017 inngikk Norge en avtale med USA om kjøp av fem fly av typen P-8A Poseidon. Forsvarsmateriell skal fram mot 2025 levere flyene med nødvendig utrustning til Forsvaret.