Arrangøren av motorshowet på Bjerke siktet – usikker på showene i Drammen

Mannskaper fra nødetatene ved stedet der flere personer ble skadd da en bil kjørte inn i en tribune under et motorshow på Bjerkebanen i Oslo søndag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Les mer Lukk

Arrangøren av motorshowet på Bjerke som endte med at minst sju personer ble skadd, er blitt siktet for brudd på straffeloven. Han er usikker på neste show.

Bilføreren som kjørte inn i en tribune under motorshowet, ble tidligere mandag siktet etter veitrafikklovens paragraf tre, som omtaler uaktsom kjøring.

Arrangøren av motorshowet er derimot siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 356. Paragrafen lyder slik: «Uaktsom fremkalling av fare for allmennheten straffes med bot eller fengsel inntil 3 år.»

– Arrangøren er siktet for uaktsom fare mot allmennheten. Bilføreren har vært inne til avhør, sier politiadvokat Bente Vengstad i Oslo-politiet.

Mandag kveld ble arrangøren pågrepet av politiet. Oslo-politiet opplyser til NTB at mannen ble pågrepet i forbindelse med avhør, og at han ble løslatt etter avhøret.

Mannens forsvarer, advokat Patrick Lundevall-Unger, sier til NTB at han er glad for at hans klient ble løslatt etter avhøret. Nå skal motorshowet fortsette i Drammen, sier Lundevall-Unger etter å ha snakket med sin klient på telefon.

Gleder seg til nye show

– The show must go on, sier advokaten.

Han sier at hans klient absolutt stiller seg uforstående til siktelsen, og at de anser det som skjedde på Bjerke som et uhell.

– Han gleder seg til å dra videre til Drammen og vise alle hva dette showet er for noe og at det er trygt. Showet stopper ikke på grunn av dette, sier advokaten.

– Vil det bli tatt ytterligere sikkerhetstiltak etter det som skjedde i Oslo?

– Vi mener at sikkerhetsopplegget har vært på plass hele tiden, og det vil fortsette å være på plass i Drammen også. I løpet av alle de 40 årene dette har pågått, er dette første gang det har skjedd noe som dette, sier advokaten.

Lundevall-Unger sier at han ikke forstår at dette er en sak politiet skal nøste videre i, og at det dreier seg om et uhell ingen kan siktes eller lastes for.

Til Drammens Tidende sier imidlertid arrangøren mandag kveld at han er usikker på hva som skjer med Drammens-showet.

Han sier at de først må vente på at politiet er ferdig med sine undersøkelser og at han ønsker å se på stedet i Drammen for å se hvordan han skal kunne gjennomføre arrangementet.

Utenfor livsfare

Vengstad opplyser at de skadde personene er utenfor livsfare. Politiet ber folk som var på stedet og som har fått skader, om å ta kontakt med politiet.

Politiadvokaten sier at det er for tidlig å svare på om siktelsene i saken kan bli utvidet.

– Vi etterforsker bredt og ser på alle mulige sikkerhetsinstallasjoner og hvordan det var rundt parkeringsplassen der det ble avholdt, sier Vengstad.

Det er flere videoer fra motorshowet i mediene og i sosiale medier. Vengstad sier politiet har hentet inn noe videomateriale.

– Men vi vil gjerne at folk skal sende inn videoer hvis de har, sier hun.

– Har det vondt

Minst sju personer ble skadd da en av bilene i showet, som var på Bjerke i Oslo, mistet kontroll over bilen og kjørte inn i en tribune.

En av arrangørene av motorshowet sa til TV 2 mandag at bilføreren har det vondt etter det som har skjedd.

Flere av dem som var til stede på showet, reagerer på at det kun var et plastbånd og noen kjegler som skilte bilene og publikum. Arrangøren fremhevet at alle krav var oppfylt, men at de gjerne inviterer politiet til å se på sikkerheten før framtidige show.

Ifølge NRK undersøker også politiet påstander om at arrangøren kun skal ha godtatt kontant betaling og ikke kort, selv om arrangøren selv avviser dette.

Det bekrefter advokat Patrick Lundevall-Unger, som sier at politiet har bedt om informasjon om inntektene til firmaet som arrangerte bilshowet på Bjerke i helga.

– Vi mener at min klient har gjort rede for inntektene sine her i Norge, sier han. Arrangøren skal kun være siktet for uaktsomhet i forbindelse med ulykken.