Norsk P-3C Orion-fly har observert fem russiske krigsskip utenfor norskekysten

En fregatt av Admiral Gorsjkov-klassen, fotografert utenfor norskekysten 25. januar 2022. Foto: 333 skvadron, Luftforsvaret Les mer Lukk

Det melder Forsvaret på sine hjemmesider.

Forsvarets overvåkingsfly fulgte flere russiske krigsskip utenfor norskekysten tirsdag formiddag. Nyheten ble først kjent sent tirsdag kveld.

Ved 12.20-tiden tirsdag fløy det norske maritime patruljeflyet P-3C Orion ut på et rutinemessig oppdrag i nordområdene.

«Det norske Orion-flyet, som til daglig er stasjonert på Andøya, fulgte en russisk fartøygruppe sørover langs norskekysten i farvannet nord av Finnmark», melder Forsvaret.

Nyheten ble publisert av Forsvaret klokken 21.22 tirsdag kveld.

Seilte lovlig i internasjonalt farvann

Norges P-3C Orion overvåker norske havområder og hevder norsk suverenitet. Her fotografert ved en annen anledning. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret Les mer Lukk

De til sammen fem russiske krigsfartøyene er identifisert som en fregatt av Admiral Gorsjkov-klassen, en ubåtjager av Udaloy-klassen, en krysser av Slava-klassen, og to støttefartøy av typen Kaliningradneft (tanker) og Sliva.

De russiske fartøyene seilte lovlig i internasjonalt farvann da de ble observert.

– En varslet og ventet aktivitet. Aktiviteten utøves på en profesjonell måte hvor vi har respekt for russisk militær aktivitet på lik linje som de respekter vår aktivitet, sier oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til VG.

P-8 Poseidon vil overta for P-3C Orion

Hovedoppdraget til P-3C Orion er å overvåke norske havområder og hevde norsk suverenitet.

«Dette for å sikre egen situasjonsforståelse og oversikt over egne områder,» skriver Forsvaret.

Fra 2023 er det de nye norske maritime patruljeflyene P-8 Poseidon som vil overta og operere ut fra Evenes flyplasss, og ikke Andøya som i dag. P-8 er forventet å ankomme Norge i februar 2022.

Uvisst hvor fartøygruppen er på vei

Krigsfartøyene tilhører trolig den mektige russiske Nordflåten. Skipene har sannsynligvis nylig lagt fra kai i en av marinebasene på Kolahalvøya, som er blant de største i verden.

Det er uvisst nøyaktig hvor skipene er på vei, men de skal trolig slutte seg til en av de store marineøvelsene som pågår, blant annet i Østersjøen.

Russland har varslet flere store marineøvelser flere steder den nærmeste tiden, blant annet i Middelhavet, Stillehavet, Arktis og det nordøstlige Atlanterhavet, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

140 krigsskip og støttefartøyer, 10.000 soldater, 60 fly

Militærøvelsene skal holdes i siste del av januar og februar, samtidig som spenningen mellom Nato og Russland er svært høy som følge av den spente situasjonen på grensen mellom Ukraina og Russland.

Om lag 140 krigsskip og støttefartøyer, og mer enn 10.000 soldater og 60 fly skal etter planen delta.

En russisk båtjager av Udaloy-klassen fotografert 25. januar 2022. Foto: 333 skvadron, Luftforsvaret Les mer Lukk