Professor mener seg forbigått i ansettelsesprosess ved UiT

Den tidligere historieprofessoren Nils Rune Langeland vurderer å gå til søksmål mot UiT etter at han ikke ble vurdert til en stilling i fjor.

Langeland søkte på stillingen som førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet i fjor høst, men søknaden hans ble ikke engang forelagt den sakkyndige komiteen som skulle vurdere søkerne, skriver Khrono.

Hans advokat Olav Lægreid mener det er åpenbart at behandlingen av Langeland kan være et brudd med statsansattelovens paragraf 3 som omhandler kvalifikasjonsprinsippet.

– Jeg er nektet muligheten til å bli vurdert til en stilling jeg er klart kvalifisert for. For meg blir dette et håndfast bevis på at jeg har yrkesforbud, sier Langeland til Khrono.

I 2017 ble Langeland avskjediget fra Universitetet i Stavanger, blant annet på grunn av medieomtale av grove meldinger til ulike kvinner. Det endte med rettssak som han til slutt tapte i 2019.

UIT viser at søknaden hans etter en forhåndsvurdering ble avvist nettopp på grunn av avskjedssaken fra 2017. UiT mener forholdene fra denne saken er av nyere dato, noe Langeland og hans advokat ikke er enig i.