Arild Rønsen har fått sparken i Moldejazz’ festivalavis: – Hårreisende

Arild Rønsen er ikke lenger redaktør for festivalavisen Fireflate. Les mer Lukk

Den mangeårige musikkjournalisten er ikke lenger redaktør for festivalavisen Fireflate.

Journalist og forfatter Arild Rønsen (66) har fått sparken som ansvarlig redaktør i avisen Fireflate. Det bekrefter Rønsen selv overfor ABC Nyheter.

Avisen er Moldejazz sin festivalavis.

– Sånn som situasjonen er nå, er tilliten mellom redaksjonsledelsen og festivalledelsen tynnslitt. Jeg har fått flere reaksjoner, og de går entydig på at ingen skjønner noen ting, sier Rønsen.

– Hårreisende og amatørmessig

Ifølge han skal årsaken til avskjedigelsen være tilbakemeldingene festivalledelsen fikk etter en konsertanmeldelse Rønsen skrev under Moldejazz i fjor. I en intern e-post som ABC Nyheter har fått tilgang til, oppgis også reaksjonene på anmeldelsen som eneste årsak til at Rønsen må gå fra redaktørjobben.

«Grunnen til dette (at avisen fortsetter uten Rønsen, red.anm) er alle tilbakemeldingene vi fikk etter anmeldelsen av Moskus i 2021. Vi kan verken akseptere, eller stå for slikt. Jeg har forståelse for at dagens beskjed ikke ble populær, men vil likevel takke Arild for hans innsats under festivalen gjennom alle år», heter det i redegjørelsen i e-posten.

I etterkant av konsertanmeldelsen i 2021 fikk Rønsen en e-post fra festivalsjef Mariann Bjørnelv. I e-posten skrev Bjørnelv at hun hadde fått reaksjoner på anmeldelsen, ifølge Rønsen.

– E-posten var litt krass i tonen, siden har jeg ikke hørt noe mer. Det er helt hårreisende at festivalledelsen blander seg inn i innholdet til festivalavisen. Det er overraskende og amatørmessig. Konsertanmeldelser er 100 prosent subjektivt, sier Rønsen.

Festivalsjef: – Skyldes ikke en enkelt hendelse

Festivalsjef i Moldejazz, Mariann Bjørnelv, sier det er flere aspekter ved saken.

Det er en helhetsvurdering som er gjort, dette skyldes ikke en enkelt hendelse. Det har vært en evalueringsprosess, og vi har vært åpne om at det kan komme endringer. Moldejazz er en 60 år gammel festival som har behov for å fornye seg, som alt annet, sier Bjørnelv til ABC Nyheter.

Rønsen har vært musikkjournalist i en årrekke. Han er fortsatt ansvarlig redaktør i musikkavisen Puls.

– Festivalavisen i Molde var min idé. Den ble startet opp tidlig på 90-tallet og jeg har vært redaktør i alle årene siden. Jeg vil anslå at jeg i hvert fall har skrevet 500 artikler siden oppstarten, sier Rønsen.

I 2002 mottok Rønsen Molderosen, en årlig utmerkelse under Moldejazz som tildeles en person som har bidratt med å sette Molde på kartet.