Skyhøye strømpriser rammer Norges naboland: – En katastrofe

De rekordhøye strømprisene sør i Sverige, som i perioder har være enda høyere enn i Sør-Norge, har utløst heftig debatt og økende kritikk mot bruken av utenlandskabler. – Jeg har i mange år sagt at hvis vi bygger kabler til kontinentet så innfører vi høye strømpriser i Sverige, sier den mangeårige toppsjefen i gruveselskapet Boliden, Lennart Evrell (67). Foto: Heiko Junge / NTB . Les mer Lukk

De galopperende strømprisene skaper enorme utfordringer over store deler av Europa. Både husholdninger og bedrifter merker nå hardkjøret, og flere ber om hjelp for å klare seg gjennom hverdagen.

I løpet av relativt kort tid har fortvilte strømkunder i en rekke land merket at regningene har eksplodert. Prishoppet truer både familiers privatøkonomi og bedriftenes bunnlinje.

I våre nærmeste naboland Sverige og Danmark har folk flest, og store deler av næringslivet, opplevd en ny og mer krevende hverdag med ekstreme strømkostnader.

– Jeg har investert alt og taper nå millioninntekter. Fra å ha lagt til 35 øre er jeg nå oppe i rundt to kroner per kilowattime. Det var ikke det jeg hadde planlagt da jeg investerte i belysningen, forteller tomatdyrker Thomas Lilja til SVT.

– Mange er ekstremt slitne, strømprisene er prikken over i-en

For tre måneder siden investerte han i ny belysning i drivhuset for å kunne levere svenskdyrkede tomater hele året. Da var han uvitende om at strømprisene ville komme ut av kontroll. Nå tvinges han til å kaste opptil 30 tonn tomater, og risikerer enorme tap.

– Resultatmessig blir dette en katastrofe, sier Lilja, som er kritisk til hvordan svenske politikere har håndtert den alvorlige strømkrisen.

En annen yrkesgruppe som sliter tungt i Sverige nå, er bakerne. Fem prosent av bransjeforeningen Sveriges bakere og konditorer har gått konkurs siden pandemien startet.

– Mange er ekstremt slitne etter to år med pandemi. Nå kommer strømprisene som prikken over i-en, sier Martin Lundell, administrerende direktør i Sveriges bakere og konditorer, til SVT.

– Mange sliter og overlever, men har det tøft og mange blir slukt

På samme måte som i Norge tjener den danske staten enorme summer på strømkrisen. Og i likhet med flere opposisjonspartier på Stortinget vokser kravet om at mer av dette overskuddet må tilfalle folk flest i Danmark. Derfor foreslås det skattelette til alle. Les mer Lukk

I stedet for å senke strømforbruket eller øke prisene, har eierne selv trådt inn som bakere, og lønningene er senket.

– Mange sliter og overlever, men har det tøft og mange blir slukt. Med små marginer er det klart at det ikke blir mye penger igjen, konstaterer Lundell.

I forrige uke stanset Ringhals kjernekraft, seks mil sør for Gøteborg, driften. En produksjonsstopp her kan føre til høyere priser og øke importen av dyr strøm.

I desember ble det kjent at atomkraftverket i Oskarshamn i Småland kan bli nødt til å stenge ned på grunn av reparasjoner. Også det kan gi høyere strømpriser.

Strømsjokk i Sør-Sverige

– Det som skjer dersom produksjonen fra Ringhals 3 faller bort, er at den må møtes av en annen type kraft. Hva prisen blir avhenger av hva som er tilgjengelig. Det kan være at vi importerer mer gass og kull i løpet av vinteren, sier Jenny Trinh, analytiker i Energimarkedstilsynet, til Expressen.

Strømprisene vil være betydelig høyere i deler av Sør-Sverige denne uken sammenlignet med foregående ukene, melder nyhetsbyrået TT. Prisene er satt på den nordiske elbørsen Nord Pool og vil være på 253 øre per kilowattime i Småland i det sørøstlige Sverige. Strømprisen har ikke vært så høy siden før jul, skriver Dagens Nyheter.

– Hvis vi bygger kabler til kontinentet, så innfører vi høye strømpriser

De rekordhøye strømprisene sør i Sverige, som i perioder har være enda høyere enn i Sør-Norge, har utløst heftig debatt og økende kritikk mot bruken av utenlandskabler.

Sverige har foreløpig ikke klart å erstatte strømmen fra nedlagte kjernekraftverk med fornybar energi. Dette er noe av forklaringen bak dagens strømkrise i Sverige.

– Jeg har i mange år sagt at hvis vi bygger kabler til kontinentet, så innfører vi høye strømpriser i Sverige, sier den mangeårige toppsjefen i gruveselskapet Boliden, Lennart Evrell (67), til Dagens Industri.

Den tidligere industriveteranen mener at den eneste løsningen på problemet er mer utbygging av vindkraft, vannkraft og biokraft dersom Sverige ikke skal bli avhengig av dyr kullkraft fra Polen.

– Bare er en tragisk forsmak på det som kommer

Ifølge Dagens Næringsliv advarer Evrell mot at økt overføringskapasitet vil føre til at Nord-Sverige, som i likhet med Nord- og Midt-Norge i dag har rimelig strøm, vil få høyere strømpriser på nivå med med resten av Sverige.

Lederen i Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar, frykter at situasjonen vil komme helt ut av kontroll. Derfor ber hun om en umiddelbar stans i utbyggingen av elkabler till Europa.

– De høye strømprisene sør i Sverige er dessverre bare en tragisk forsmak på det som kommer, nemlig et felles EU-marked for strøm med en enhetlig europeisk strømpris, skriver Dadgostar, i et flammende debattinnlegg i Dagens Nyheter.

Knuses av strømsjokket: – Mange familier er i en forferdelig knipe

EU advarer mot å kutte norsk strømeksport via utenlandskabler. Her fra arbeidet med verdens lengste undersjøiske strømkabel, mellom Norge og Storbritannia. Foto: Statnett / NTB Les mer Lukk

Også i Danmark raser debatten om de høye energikostnadene. Danske husstander fortviler, i likhet med nordmenn flest, over de stadig økende energiprisene og rekordhøye strømregninger.

Partiet Nye Borgerlige har nettopp innkalt skatteminister Morten Bødskov og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen til en hastedebatt i Folketinget.

– Vi må få regjeringen til å handle nå. Det er så mange familier i Danmark som for tiden er i en forferdelig knipe fordi energiprisene har steget kraftig, sier Nye Borgerliges styreleder, Pernille Vermund, ifølge Berlingske Tidende.

Staten håver inn på strømkrisen: Vil gi skattelette til alle

Nå krever partiet konkrete svar på hva regjeringen vil gjøre for å unngå «at danske familier rammes urimelig hardt av de stigende energiprisene», og om regjeringen vil senke eller helt fjerne de danske energiavgiftene, som i dag er blant de høyeste i Europa.

På samme måte som i Norge tjener den danske staten enorme summer på strømkrisen. Og i likhet med flere opposisjonspartier på Stortinget vokser kravet om at mer av overskuddet må tilfalle folk flest i Danmark. Derfor foreslås det skattelette til alle.

«Det er det minste du kan gjøre. Staten skal selvfølgelig ikke tjene på at energiprisene stiger. Så må vi diskutere om vi ikke bør se skattene redusert generelt så fort som mulig, sier Pernille Vermund.

Sveriges regjering innfører strømstøtte: – Eksepsjonelt tiltak

Sveriges finansminister Mikael Damberg.

Den svenske regjeringen varsler kompensasjon til innbyggere på grunn av de høye strømprisene.

Regjeringens forslag innebærer en maksstøtte på 2.000 kroner per måned for til sammen 1,8 millioner husholdninger i månedene desember, januar og februar, melder TT.

Det er satt av seks milliarder svenske kroner til kompensasjonen.

– Dette er et eksepsjonelt tiltak i en eksepsjonell situasjon, sa finansminister Mikael Damberg (S) på en pressekonferanse.

– Energi er ikke en vare som øl, poteter eller bananer

Her hjemme har Norsk Industri fremsatt krav om at betingelsene i kraftavtalene mellom europeiske land må reforhandles.

– Energi er ikke en vare som øl, poteter eller bananer. Det er en strategisk ressurs som ikke kan overlates til å styres av rene markedsmekanismer, sier direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til Klassekampen.

Han advarer på det sterkeste mot en utvikling hvor vedvarende høye strømpriser vil kunne resultere i at alle land vil konsentrere seg om egen energiforsyning.

– Vi må ha en gjennomgang av avtalene med andre land for å sikre at vi har tilstrekkelig kontroll over energien. Vi kan ikke ensidig bryte avtaler, men på sikt må vi ha et annet regime, som gir det enkelte land mer kontroll over egne energiressurser. Det er en diskusjon som må skje i hele EU, understreker Stein Lier-Hansen.

Geopolitiske konflikter presser prisene til himmels

I desember steg inflasjonen i eurosonen til fem prosent i desember, ifølge tall fra Eurostat. Det er et høyeste nivået siden registreringen begynte i 1997.

Inflasjonen øker blant annet som følge av høyere energipriser, både når det gjelder gass og strøm. Disse prisene hadde i desember økt med 26 prosent på et år i de 19 eurolandene.

Prisene på en rekke viktige energiressurser som olje, gass, kull og elektrisitet har i løpet av fjoråret steget kraftig. Geopolitiske konflikter mellom produsenter og forbrukere er noen av forklaringen. Dette har utløst prissjokk som rammer forbrukere og næringsliv på bred front.

Prisene på en rekke viktige energiressurser som olje, gass, kull og elektrisitet har i løpet av fjoråret steget kraftig. Les mer Lukk