Dette skjedde i natt

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er de viktigste nyhetene fra natten.

Ny smittetopp i Oslo

Det siste døgnet er det registrert 6.540 koronasmittede i Norge. I Oslo alene er det registrert 3.296 nye smittede, det klart høyeste tallet så langt.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 6.622 koronasmittede per dag totalt i landet. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 3.780, så trenden er stigende.

EU-parlamentets president er død

EU-parlamentets president David Sassoli (65) døde i natt etter å ha blitt innlagt på sykehus i Italia i romjulen.

Sassoli ble innlagt på sykehus i Aviano nordøst i hjemlandet Italia 26. desember, med en alvorlig komplikasjon knyttet til problemer med immunforsvaret. Han var innlagt på sykehus også i september, da med lungebetennelse, og var på nytt sykmeldt i oktober.

Ortega tatt i ed

Nicaraguas president Daniel Ortega er tatt i ed for en fjerde periode, dagen etter at USA og EU innførte flere sanksjoner mot medlemmer av regjeringen hans. Hans kone Rosario Murillo ble tatt i ed som gjenvalgt visepresident.

Utsendinger fra Venezuela, Cuba, Kina, Russland, Iran, Nord-Korea og Syria var blant gjestene under seremonien i natt norsk tid.

Mexicos president har fått korona

Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador har fått påvist koronavirus. Det kunngjorde han selv på Twitter i natt norsk tid. Han opplyser at han har milde symptomer.

I slutten av januar i fjor fikk han påvist koronavirus for første gang. Da tok det tolv dager før han testet negativt igjen. Også den gang hadde han milde symptomer. Presidenten er vaksinert med AstraZenecas koronavaksine, og han fikk en påfyllingsdose 7. desember.

– Nord-Korea skjøt opp rakett

Nord-Korea har skutt opp det som trolig var en ballistisk rakett i retning havet øst for landet, der den falt ned utenfor Japans økonomiske sone, ifølge Sør-Korea og Japan. De to landene meldte om oppskytingen i natt norsk tid, men det forelå ingen detaljer eller bekreftelser.

Hvis opplysningene stemmer, dreier det seg om den andre rakettesten fra Nord-Korea på under en uke. Nord-Korea hevdet det da dreide seg om en hypersonisk rakett, en påstand Sør-Korea uttrykte tvil overfor.

Jordskjelv utenfor Kypros

Et jordskjelv med styrke 6,6 fant sted i havet utenfor vestkysten av Kypros ved 2-tiden i natt, opplyser det amerikanske jordskjelvobservatoriet USGS.

Skjelvet ble lokalisert på 19,6 kilometers dyp, om lag 48 kilometer vest-nordvest for byen Polis på øya. Det kom ingen meldinger om skadde eller materielle ødeleggelser.

Det meste var galt da Oslo-politiet stoppet bil

Da Oslo-politiet stanset en bilist som forsøkte å komme unna dem på Grünerløkka i Oslo i natt, viste det seg at det var en etterlyst person i den. Og det var ikke det eneste politiet hadde å sette fingeren på.

– Funn av våpen, mistanke om kjøring i påvirket tilstand, kjøring uten gyldig førerkort, mistanke om bruk av narkotika og tyveri av aktuelle kjøretøy, ramser operasjonssentralen opp.