Kjerkol: Coronapass klart til bruk onsdag

Fullvaksinerte og beskyttede får grønt i det nye coronasertifikatet, mens uvaksinerte får rødt. Folk med grønt coronapass må fortsatt i innreisekarantene etter reiser til utlandet. Foto: Heiko Junge / NTB Les mer Lukk

En ny versjon av coronapasset er rett rundt hjørnet. Fra og med onsdag ettermiddag kan kommunene ta det i bruk, opplyser helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Tromsø er blant kommunene som har meldt interesse for å ta i bruk coronapasset, men innføringen ble utsatt på grunn av personvernutfordringer.

Nå er omsider en ny teknisk løsning på plass, opplyste helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på regjeringens coronapressekonferanse tirsdag.

– Den nasjonale, forenklede løsningen er klar klokken 14 onsdag. Det har vært en teknisk løsning klar til bruk nå, men så har man ønsket denne varianten, sa Kjerkol.

Hun understreker at coronapasset er ment som et alternativ til andre smitteverntiltak slik at kommuner med restriksjoner kan gjøre lettelser.

I store deler av Europa har coronapass bidratt til å unngå nasjonale nedstengninger. I en rekke land er coronapassene blitt en del av hverdagen ved at man skanner QR-koden på vei inn på kafeer, kinoer og arrangementer.

Ifølge Kjerkol må det mer lovarbeid til for at man i Norge skal kunne ta i bruk coronapasset på en like omfattende måte som i andre land.

– Det jobber regjeringen med, sa hun tirsdag.