Professorer bønnfaller regjeringen: – Det haster med sterke nasjonale tiltak

– I diskusjonen om forholdsmessighet synes dagens regjering å la frihet til fullsatte julebord veie tyngre enn tiltak for å beskytte mot alvorlig sykdom av covid-19, advarer professor og spesialist i anestesiologi, Mads Gilbert, og flere andre eksperter. Les mer Lukk

Flere av Norges fremste eksperter advarer på det sterkeste om konsekvensene dersom coronasmitten ikke bremses umiddelbart.

Det pågår nå et kappløp om tid for å unngå at smitten kommer ut av kontroll og sykehusene kollapser.

Ingen ønsker en ny nedstenging av det norske samfunnet, men tiden kan være i ferd med å løpe ut. Det siste døgnet er det registrert 2.970 nye coronasmittede i Norge. Det er 544 flere enn samme dag i forrige uke.

Tallene for onsdag viste hele 4.575 registrerte coronasmittede i Norge. Det er det klart høyeste tallet så langt, men forklaringen ligger trolig i lav registrering dagen før.

– Fullsatte julebord veier tyngre enn tiltak for å beskytte mot alvorlig sykdom

I et debattinnlegg i Dagbladet torsdag går et knippe norske eksperter hardt ut mot regjeringen, som de mener nøler med å iverksette tiltak som monner i kampen mot Covid-19.

Nå ber de regjeringen ikke gå i fella med å stole på at vaksinasjon alene vil være tilstrekkelig.

– I diskusjonen om forholdsmessighet synes dagens regjering å la frihet til fullsatte julebord veie tyngre enn tiltak for å beskytte mot alvorlig sykdom av covid-19. Sykehusene er allerede overbelastet og et økende antall dør av covid-19. Uten sterkere smitteverntiltak nå, risikerer vi at denne meget uheldige situasjonen vedvarer i førjulstida og gjennom julehelga, advarer ekspertene.

Innlegget er signert Gunnar Kvåle, professor emeritus i internasjonal helse, Knut Eldjarn, spesialist i indremedisin og geriatri, tidligere president i Legeforeningen, Jørn Klein, professor i mikrobiologi og smittevern, Universitetet i Sørøst-Norge, Dag Svanæs, professor i informatikk, NTNU, Bjørg Marit Andersen, professor i hygiene og smittevern, Audun Helge Nerland, professor emeritus i mikrobiologi og immunologi og Mads Gilbert, professor emeritus, spesialist i anestesiologi.

– Regjeringen har ventet for lenge

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB Les mer Lukk

De viser til at tidligere statsminister Erna Solberg og daværende helseminister Bent Høie i fjor satte inn tiltak som bremset smitten før jul i fjor, og senere slo den ned smittebølgen med nasjonale tiltak i januar og april da smittesituasjonen igjen begynte å komme ut av kontroll.

Nå ber de Støre-regjeringen gjøre det samme.

– Regjeringen har ventet for lenge med å sette inn sterke kontaktbegrensende og andre tiltak nasjonalt. Vaksinasjon er viktig, men ikke tilstrekkelig til å redusere smitte og alvorlig sykdom, skriver professorene, som minner om at de tiltakene som innføres nå først vil ha virkning på innleggelsestallene om to-tre uker, det vil si i midten av desember.

Derfor oppfordrer de regjeringen om snarest å sette inn effektive forskriftsbaserte tiltak, også nasjonalt. De mener det fortsatt er mulig å hindre at mange nordmenn vil bli utsatt for smitte og alvorlig sykdom i jula, men at tiden er knapp.

– Ellers kan nedstengning av samfunnet igjen bli nødvendig, konkluderer ekspertene.

Støre varsler ny coronaorientering i Stortinget

Neste tirsdag skal statsminister Jonas Gahr Støre orientere Stortinget om den svært alvorlige coronasituasjonen i Norge. Allerede i går varslet helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at regjeringen er i gang med å revidere den nasjonale coronastrategien.

– Vi har en situasjon her og nå som vi er nødt til å håndtere, og det er økt smitte som også fører til økte innleggelser. Vi vurderer alle tiltak på alle nivåer nå. Den strategien som gjaldt med bakgrunn i gjenåpningen i september, den reviderer vi nå. Den anser vi ikke lenger som formålstjenlig, sier Kjerkol til NRK.

Kjerkol: – Viktig at vi ikke har strengere tiltak enn nødvendig

Torsdag var 227 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var fem færre enn dagen før. I alt 62 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 34 på respirator, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol er likevel fortsatt avventende med å stramme til ytterligere. Senest fredag morgen sier hun dette til NTB da hun ble bedt om å kommentere at det i forrige uke ble rapportert om 28 nye utbrudd på helseinstitusjoner.

– Det er viktig at vi ikke har strengere tiltak enn nødvendig. Men dersom det er utbrudd i en kommune eller på et sykehjem, er det viktig at det tas tak i raskt, sier Kjerkol.