Nakstad: Ny virusvariant ikke nødvendigvis farligere

– Man er litt bekymret for om vaksinen er like effektiv mot virusvarianten, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Terje Bendiksby / NTB Les mer Lukk

Den nye virusvarianten som blant annet er påvist i sør i Afrika, vil ikke nødvendigvis gjøre folk sykere, men er mer smittsom, sier Espen Rostrup Nakstad.

Nakstad uttaler dette til NRK.

Virusvarianten er påvist i seks land, men har hatt størst utbredelse i Guateng-provinsen i Sør-Afrika. Til NTB sier Nakstad at han synes det er bekymringsfullt at den har utkonkurrert delta-varianten på kort tid i denne regionen.

– Det er ikke sikkert at virusvarianten vil spre seg globalt veldig raskt, men det er sannsynlig at den finnes i flere land enn vi er klar over. Hvis den er vesentlig mer smittsom, vil den utkonkurrere deltavarianten i stadig flere land, sier Nakstad.

– Det innebærer ikke nødvendigvis at du blir mer syk, eller at vaksinen ikke virker. Men man er litt bekymret for om vaksinen er like effektiv, sier han til NRK.

– Vi må være forberedt på at det kan få betydning

Nakstad, som mener det er sannsynlig at virusvarianten finnes i flere land enn vi er klar over, sier det er for tidlig å si hvordan virusvarianten vil spre seg og i hvilken grad den vil påvirke oss i Norge.

– Men vi må være forberedt på at det kan få betydning og legge planer ut fra det. Og det er et arbeid vi gjør fortløpende, allerede i dag.

Ifølge Nakstad vil man i løpet av de neste to ukene kanskje få vite mer om vaksineeffekt og sykdomsforløp av den nye varianten.