Helsedirektoratet anbefaler mer bruk av selvtesting – anslår behov for 850.000 selvtester i uka

Helsedirektoratet anbefaler mer bruk av selvtesting, og anslår behov for 850.000 selvtester i uka. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Les mer Lukk

For å få bedre kontroll på smittesituasjonen i Norge, anbefaler Helsedirektoratet økt bruk av selvtester. De anslår behov opp mot 850.000 selvtester i uka.

Helsedirektoratet anbefaler hyppigere bruk av selvtester både i skoler, blant helsepersonell og for husstandsmedlemmer til koronasmittede personer.

– Foreløpig har vi nok tester til alle kommuner som trenger det, også til skoletesting. Vi er i ferd med å bestille flere selvtester og er godt forsynt ut dette året. I midten av desember vil vi få ytterligere 10 millioner selvtester, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Totalt utgjør dette 841.000 selvtester per uke.

I oversikten har ikke Helsedirektoratet tatt med vaksinert helsepersonell som eventuelt skal testes, øvrige nærkontakter (som skal testes en gang per uke) eller målrettet testing av barn under 5. klasse.

Heller ikke husstandsmedlemmer som velger å teste seg med PCR-test på en teststasjon eller de som tar en bekreftende test på teststasjon etter positiv selvtest, er tatt med i oversikten.

Folkehelseinstituttet har laget en oversikt over hva man skal gjøre dersom man har nyoppståtte luftveissymptomer.