Høyre kjemper for å holde seg over 20 prosent

Erna Solberg og Høyre har falt med fem prosentpoeng siden mars og står i fare for å gjøre sitt dårligste valg siden 2009 da Høyre endte på 17,2 prosent.

– Vi ligger et sted mellom 18 og 22 prosent. Håpet om 25 prosent er for lengst borte, sier en Høyre-topp til Dagens Næringsliv.

Det er bare fem måneder siden partiet var større enn Arbeiderpartiet og hadde 25 prosent på snittet av målingene. Ifølge Poll of polls har partiet nå et snitt på i overkant av 19 prosent på målingene.

Høyres egen analyse av tallene viser at de lekker overalt. I kystfylkene til Frp, i storbyene til Venstre og en del til Senterpartiet og KrF. Sist, men ikke minst til Ap, som igjen lekker videre til SV og Rødt.

DNs kilder spriker i synet på hva som er årsakene til Høyres fall. Den eneste konkrete saken flere peker på er oljeskatten.

– Den virket demobiliserende og var åpenbart negativ. Mange av målingene ble tatt opp like etter det. Vi vil tro Frp fikk en tilsvarende opptur, sier en kilde.

Statsminister Erna Solberg sier fredag kveld at de skal stå på hele veien.

– Alle som kjenner meg vet at jeg aldri gir opp. Vi har fortsatt masse ugjort; vi skal ta fatt i ungdomsskolen, bygge mer vei, kutte helsekøene og gjøre det enklere å være gründer. Vi vet at verdier må skapes før de kan fordeles, sier Solberg.