50 prosent færre fotgjengere på Torget i Bergen i sommer

Torget innerst i Vågen i Bergen der Fisketorget og flere serveringssteder ligger, har i sommer hatt halvparten så mange fotgjengere som vanlig.

– Det er dramatiske tall. Nå har vi i hvert fall fakta på plass når vi skal diskutere veien videre med fylket og kommunen, sier Bjørn Hanevik, som eier en rekke utsteder på Torget til Bergens Tidende.

Torget og Bryggen ble stengt for ordinær biltrafikk 3. juli . Først 16. august ble veien åpnet igjen. Bystyret i Bergen vedtok i vår at Bryggen og Torget skal skal stenges hver sommer fra og med neste år.

Deler av stengningen skjedde i fellesferien, med færre utenlandske turister i byen. Likevel mener Hanevik at dataene er entydige.

– Tallene viser at bergenserne ikke valfarter til sentrum selv om det er mye mindre trafikk. Når det blir færre folk, er det også færre som bruker utestedene, sier han.

Bergen Harbour Group satte 20. mai opp en teller på Torget, og alle gående i begge retninger ble registrert. Tallene viser at det i de siste to ukene før stenging i gjennomsnitt gikk 9.000 gående forbi Torget daglig. Etter stengingen gikk tallet ned, fra 10.361 fredag 2. juli, til 4.757 gående lørdag 3. juli. Snittet fram til gjenåpningen var 4.500 fotgjengere daglig.

– Vi ønsker at bergenserne skal få god boltreplass i byens storstue og kunne kose seg der, sa byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) til BT da bystyret vedtok å sommerstenge Bryggen og Torget.