21 tilfeller av infeksjoner etter bading i sjøen
FHI har fått melding om i alt 21 tilfeller av personer som har fått infeksjoner etter bading i sjøen. Her fra Sørenga i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB Les mer Lukk
– Det er snakk om to typer bakterier som er nokså like. Den ene er Shewanella hvor det nå er registrert sju tilfeller. Den andre er Vibrio . Av den er det nå registrert 14 tilfeller hittil i sommer, sier seniorrådgiver Line Ødegård Angeloff Folkehelseinstituttet (FHI) til Dagbladet.
Torsdag meldte NRK at ti personer hadde fått infeksjoner fra «kjøttetende» bakterier etter bading i Oslofjorden i sommer. Bakteriene lever naturlig i sjøen, spesielt i brakk- til saltvann, hvor det er over 20 grader i vannet.
– Jeg kan ikke uttale meg om hvor alvorlige tilfellene som er registrert i sommer er, men generelt kan infeksjonen variere fra milde øregangsinfeksjoner til mer alvorlige infeksjoner, som kan gi blodforgiftning og vevskader, sier Angeloff.
Bakteriene finner sin vei inn gjennom åpne sår og trenger seg inn i hud og blodbane. Det kan også skje med nye tatoveringer som ikke har grodd.
Eldre, personer med underliggende sykdommer og de med nedsatt immunforsvar er ekstra utsatt.
FHI anbefaler å følge nøye med på om sår utvikler seg etter bading.
– Man må se etter puss, hevelser og rødheter. Det kan ta et halvt døgn til flere dager før sykdommen bryter ut. Generelt anbefaler vi å skylle sår godt i rent vann etter bading i sjøen, forteller seniorrådgiver Line Ødegård Angeloff.