Flere slakterier sertifisert av Islamsk Råd

Yasir Ahmed, rådgiver for Islamsk Råd Norge, sier han ser utviklingen som veldig positiv. Hvorfor må man dra til Sverige for å kjøpe kjøtt? sier han. Foto: Berit Roald / NTB Les mer Lukk

Islamsk Råd Norge (IRN) har gjenoppstått som kontrollinstans for halalkjøtt etter bruddet med Nortura i 2017, melder Vårt Land.

I 2017 valgte Nortura å droppe sin halal-avtale med IRN på grunn av manglende tillit til organisasjonen. Avtalen sikret IRN årlige millioninntekter.

Men det siste halvåret har det begynt å løsne for IRN som har inngått avtaler med åtte norske kjøttprodusenter går det fram av nettsiden deres.

– Halal-sertifisering innebærer at vi har en objektiv tilnærming til prosessene, basert på den islamske teologien. Dette handler mest om renslighet og dyrevelferd, sier Yasir Ahmed, rådgiver for Islamsk Råd Norge (IRN) til Vårt Land.

Ifølge retningslinjene må dyret blant annet slaktes av en muslim, som vender dyret mot Mekka og avgir en bønn under slaktingen.

Den gamle samarbeidspartneren, Nortura, sier til Vårt Land at de ikke vil gjenopprette kontakten per nå. Nortura benytter varemerket Alfathi på sine halalprodukter.

– Nortura har per i dag ingen dialog med IRN om våre dokumenterte prosesser på Alfathi, sier Anette Ivsett, kommunikasjonsrådgiver i Nortura.

IRN er en paraplyorganisasjon for 33 islamske trossamfunn og organisasjoner i Norge som samlet har nærmere 65.000 medlemmer.