Vurderer å la ubåt ved Fedje ligge

Det tyske ubåtvraket U-864 fra 2. verdenskrig ligger utenfor Fedje i Hordaland. Vraket ble funnet i mars 2003, og Kystverket har ansvaret for oppfølging av ubåtvraket på vegne av norske myndigheter. Les mer Lukk

Utvalget som vurderer hva som skal gjøres med ubåten uten for Fedje, vurderer om det er mulig å bare fjerne kvikksølvet fra vraket.

Det sier utvalgsleder Gro Kielland, som i fjor høst ble utnevnt til å vurdere hva som bør gjøres med de totalt 67 tonnene med flytende kvikksølv som gikk ned sammen med den tyske ubåten.

– Mitt fokus er ikke om vi kan få opp vraket, men om vi kan få opp kvikksølvet, sier maskiningeniør og tidligere oljetopp Gro Kielland til Bergens Tidende.

Kielland og utvalget hun leder, skal granske hvor de store mengdene kvikksølv egentlig befinner seg. En del av kvikksølvet kan ha rent ut fra vraket av ubåten, som brakk i to og ble liggende på 150 meters dyp, etter å ha blitt angrepet av en britisk ubåt da den var på vei fra Tyskland til Japan med totalt 1.875 stålbeholderne med flytende kvikksølv i lasten.

Hvert år lekker omtrent 4 kilo av kvikksølvet ut i vannet. Frykten er om det kommer et større utslipp.

– Noen mener kanskje at vraket må opp uansett. Jeg tenker at vårt mandat er å ha fokus på den farlige delen, altså kvikksølvet, ikke nødvendigvis å heve vraket, sier Kielland, som nevner flere muligheter når det gjelder å få vekk kvikksølvet uten å forurense grunnen eller vannet ytterligere.

Problemet med ubåten ved Fedje har tidligere vært gransket og utredet en rekke ganger, men uten at noe er gjort. Tidligere er det foreslått å dekke til ubåten med masser, men dette har man nå gått vekk fra. Dette gjeldende utvalget har fått frist til 1. november med å levere en innstilling.