NIPT-testing for alle fortsatt ikke på plass

Helseminister Bent Høie mener det er urimelig av opposisjonspartiene å kritisere regjeringen for å være for treg med å få på plass NIPT. Foto: Gorm Kallestad / NTB Les mer Lukk

Nærmere ett år har gått siden den genetiske svangerskapsprøven NIPT ble tillatt i Norge. Men alle norske kvinner kan fortsatt ikke få den.

Norske kvinner må fortsatt til utlandet, eller sende blodprøver til klinikker i utlandet for å få gjennomført testen, skriver NRK.

Inntil den nye ordningen er på plass, vil tilbud om fosterdiagnostikk i Norge kun gjelde de som oppfyller visse kriterier.

Testen kan avdekke om fosteret har Patau syndrom, Edwards syndrom eller Downs syndrom. Svangerskapsprøven ble tillatt i fjor, men ingen private aktører har fått de nødvendige godkjennelsene som trengs for å gjennomføre testen i Norge.

Både Ap, SV og Frp uttrykker overfor rikskringkasteren at de mener regjeringen har brukt for lang tid på å få på plass ordningen.

Sistnevnte parti var i sin tid med på å forhandle fram det å få på plass NIPT-testing i Norge før de trakk seg fra regjeringen.

– Regjeringen har brukt nesten ett år på å få på plass en godkjenningsordning for privat aktører som vil tilby NIPT. Jeg mener det er en bevisst trenering fra regjeringspartienes side, sier Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen.

Helseminister Bent Høie (H) kaller kritikken urimelig, og sier det som er tidkrevende er at Stortinget har vedtatt klare krav til kvalitet og kompetanse de private aktørene skal ha.

– Dette er en av oppgavene som direktoratet har klart å prioritere rask fremdrift på. På tross av at de har håndtert en nasjonal krise. Derfor synes jeg det er ganske urimelig av opposisjonen å kritisere fremdriften på denne saken, sier han til NRK.