FHI går ut mot sin egen overlege Preben Aavitsland

Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse om coronasituasjonen.  Les mer Lukk

Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at pandemien i Norge ikke er over etter at deres egen overlege slo fast at pandemien er over.

– Det er svært få som legges inn på sykehus, og under et par tusen smittede som påvises per uke. Tallene går raskt nedover samtidig som stadig flere vaksineres. Vi vil se noen små utbrudd her og der, men vi vet hvordan de skal stoppes i løpet av tre-fire uker, sier Aavitsland til NRK.

Han sier vi kan begynne å forberede oss på en hverdag der corona har veldig liten plass i livene våre.

FHI understreker i en pressemelding at pandemien ikke er over.

– Det er for tidlig å fastslå fra FHIs side at denne pandemien er over i Norge. Preben Aavitsland har i dag også selv presisert at vi har igjen innspurten. Men det er en svært gledelig utvikling at både antallet smittetilfeller og positive tester går ned, og at forekomsten av nye innleggelser i sykehus og intensivavdeling har vært stabilt lav de siste ukene, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg.

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at det er viktig ikke å ta gledene på forskudd. Hun sier det er viktig at vi ikke snubler på oppløpet.

– Det kan være at noen tenker at de skal la være å vaksinere seg, eller ta den festen som myndighetene sier man ikke skal ta. Så det er litt dumt hvis vi sender sånne signaler. Det opplever jeg at Aavitsland ikke gjør, men det er viktig at vi nå er tydelig i kommuniseringen, sier Solberg til NRK.

– Vi kan være kvitt pandemien utpå høsten hvis det ikke skjer noe internasjonalt, hvis alle som skal vaksinere seg gjør det og hvis vi ikke snubler på oppløpet, sier Solberg.

– Må flytte vår oppmerksomhet utover

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Les mer Lukk

Aavitsland mener den høye vaksinasjonsdekningen hos eldre og syke gjør at det er stadig færre igjen som kan bli så syke at de trenger sykehusbehandling.

I resten av verden, i hovedsak utenfor den rike delen av verden, vil pandemien fortsette noen år til, mener overlegen.

– Derfor må vi i Norge nå flytte vår oppmerksomhet utover og se hvordan vi kan bistå andre land i å stoppe pandemien, sier han.

Nakstad: − Pandemien er dessverre ikke helt over ennå

Det vil fortsatt skje utbrudd i enkelte kommuner, men med en økende andel vaksinerte er det stadig mindre risiko for nye regionale eller nasjonale bølger. Kommunene er nå godt forberedt på å håndtere lokale utbrudd, skriver FHI.

– Men jeg vil påpeke at dette skjer bare hvis vi fortsetter å følge de grunnleggende smittevernrådene og benytter tilbudet om coronavaksinasjon, sier avdelingsdirektør i FHI, Line Vold.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at vi ikke er ved pandemiens ende i Norge foreløpig.

– Vi ser en fortsatt gledelig nedgang i innleggelsestallene, men pandemien er dessverre ikke helt over ennå selv om vi i Norge kan nyte godt av stadig lavere smittetall ettersom flere blir vaksinert, skriver Nakstad til VG.