Norge er klaget inn til Esa for innreisenekt – utestengte arbeidere kan kreve erstatning
Dersom Esa gir handelskamrene medhold i klagen, vil det være aktuelt å kreve erstatning på vegne av dem som kan ha lidd økonomiske tap, forteller advokat Preben Kløvfjell. Foto: Terje Pedersen / NTB Les mer Lukk
– Vi ber Esa vurdere lovligheten ved den norske praksisen. Vi mener det som har skjedd, er en klar og ulovlig diskriminering og et brudd på Norges forpliktelser i EØS-avtalen, sier advokat Preben Kløvfjell, som representerer de to handelskamrene, til Aftenposten.
Esa er Det europeiske frihandelsforbunds (Efta) overvåkingsorgan.
Kløvfjell forteller at dersom Esa gir medhold i klagen, er det aktuelt å kreve erstatning på vegne av arbeidere, studenter og bedrifter som kan ha lidd økonomiske tap
Kommunikasjonssjef Jarle Hetland i Esa kan ikke si hvor raskt Esa vil avgjøre sakene, men bekrefter at de har fått flere klager mot Norge med bakgrunn i misnøye med innreiserestriksjoner knyttet til pandemien.
29. januar innførte regjeringen innreisenekt for EØS-borgere som ikke er registrert som bosatt i det norske Folkeregisteret. Det var et tiltak for å stoppe importsmitte av covid-19.
Over 2.100 utlendinger fra 38 land er blitt bortvist etter at reglene ble innskjerpet og til utgangen av mars, ifølge tall fra Politiets utlendingsenhet.