Ny studie: Lav forekomst av skadelige antistoffer hos helsepersonell

En ny studie foretatt blant helsepersonell fastslår at forekomsten av skadelige antistoffer etter første dose av AstraZeneca-vaksinen er lav.

Det viser en samarbeidsstudie mellom Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og Sykehuset Østfold, heter det i en pressemelding fra UNN.

Til tross for at rundt 60 prosent av deltakerne i studien hadde til dels kraftige bivirkninger etter vaksinen, hadde ingen skadelige, blodplateaktiverende antistoffer av den typen som er sett hos pasienter som har blitt rammet av det svært alvorlige sykdomsbildet VITT.

Pasienter med VITT rammes av blodpropper i kombinasjon med lave blodplater innen tre-fire uker etter vaksinering, samtidig som det påvises svært høye nivåer av blodplateaktiverende antistoffer.

Konklusjonen fra forskere ved Rikshospitalet tidligere i år var at en kraftig immunrespons etter vaksineringen førte til blodproppene som fikk dødelig utgang hos flere slike pasienter.

Ifølge UNN har ikke forekomsten av slike blodplateaktiverende antistoffer hos AstraZeneca-vaksinerte uten alvorlig sykdom, hittil blitt rapportert internasjonalt.

Vaksineringen med AstraZeneca-vaksinen ble stoppet i Norge etter flere dødsfall.