Ekspert tror dette vil skje når Norge åpnes opp: – Mer utagerende festing, på godt og vondt

Når coronatiltakene gradvis lettes opp, vil også tallene på graviditeter, aborter, seksuelt overførbare sykdommer, og overgrep gå opp, frykter ekspert. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Les mer Lukk

Når samfunnet gjenåpnes, vil det komme en voldsom topp i både graviditeter, aborter, seksuelt overførbare sykdommer og overgrep, frykter ekspert.

– Vi tror at når samfunnet åpner opp igjen, så vil folk flest føle seg friere. En kan gå på byen, en kan feste, og det blir nachspiel. At det blir mer utagerende festing, på godt og vondt, det tror vi også, sier assisterende daglig leder Tore Holte Follestad ved opplysningssenteret Sex og samfunn til Nordlys.

Mange har hatt ny partner de siste 14 dagene

Nasjonale tall på seksuelt overførbare sykdommer for 2020 er ennå ikke publisert, men ifølge Follestad tyder det på at like mange testet seg for klamydia i fjor som året før.

– Ett av spørsmålene vi stiller når de kommer til oss, er om de har hatt ny partner de siste 14 dagene, og da svarer mange ja, sier han.

Forventer babyboom og mer sex

Når pandemien slipper taket, vil det trolig føre til både babyboom, men også flere overgrep, tror Follestad.

– Vi tenker at det vil komme en voldsom topp, både når det gjelder graviditeter, aborter, seksuelt overførbare infeksjoner og overgrep og seksuelle krenkelser, når samfunnet åpner opp igjen. Men det vil også bli fint å kunne møtes igjen og ha gode seksuelle opplevelser uten å være redd for å bli satt i karantene og isolasjon, sier han.