Stortingsflertallet uenig med regjeringens plan for ny helikopterbase

Frp, Sp og Ap mener Forsvaret bør ta over driften så snart det er praktisk mulig. Slik kan basen i Tromsø også betjenes av de nye norske redningshelikoptrene AW101, mener partiene. Her statsminister Erna Solberg (H) foran Norges nye redningshelikoptre AW101. Foto: Carina Johansen / NTB Les mer Lukk

Regjeringen foreslår å opprette en ny sivil redningshelikopterbase i Tromsø, men et flertall på Stortinget vil at Forsvaret skal drive basen, skriver VG.

Helikopterbasen skal etter planen settes i drift i 2022, men Frp, Sp og Ap mener Forsvaret bør ta over driften så snart det er praktisk mulig. Slik kan basen i Tromsø også betjenes av de nye norske redningshelikoptrene AW101, mener partiene.

– Vi ønsker like helikopter på alle redningsbaser i Norge, selv om det blir kostbart, sier Per-Willy Amundsen i Frp til VG.

Regjeringen har allerede inngått en avtale med CHC Helikopter Service om drift av basen i Tromsø og Sysselmannens helikoptertjeneste på Svalbard.

– Med innfasingen av nye redningshelikoptre på basene i Bodø og på Banak vil den sjuende basen i Troms gi en betydelig styrket helikopterkapasitet i nord, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) da hun i midten av februar la fram et forslaget om opprettelsen av den sivil redningshelikopterbasen.

– Arbeiderpartiet ønsker primært at Luftforsvaret skal drive basen i Tromsø. Men det aller viktigste nå er å få et redningshelikopter på plass, sier Martin Henriksen (Ap).

Han sier Ap har bedt regjeringen avklare om den sivile aktøren kan drive fram til Forsvaret eventuelt er klar til å overta. Det har også Sp foreslått.