Mindre kjøp av mat og sportsutstyr i februar

Vi shopper fortsatt langt mer enn i fjor. Pandemien og restriksjoner har ført til at konsumet er vridd i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum. Foto: Heiko Junge / NTB Les mer Lukk

Vi handlet mindre i februar. Nedgangen var størst for matbutikkene. Men nivået er fortsatt langt høyere enn før pandemien.

Det er stort forskjell på de forskjellige bransjene, ifølge SSB. Omsetningsvolumet butikker samlet gikk ned med 0,3 prosent fra januar til februar. Dagligvarebutikkene bidro mest til nedgangen. Denne bransjen gikk ned med 2,1 prosent i denne perioden.

I februar var det også en nedgang for sportsbutikkene, men de hadde en stor økning i januar. Samtidig var det en økning for klesbutikker februar.

Økningen fortsetter for nettbutikker. Den gikk opp fra januar til februar med 7,8 prosent. Sammenlignet med februar i fjor har det vært en økning på 63 prosent siste året.

SSB skriver at pandemien og restriksjoner har ført til at konsumet er vridd i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum. I tillegg påvirkes handelen i Norge av nedgang i grensehandelen og mindre reising.