Den tredje bølgen startet med utenlandssmitte

Alle passasjer som ankommer Gardermoen fra utlandet, må gjennom et testsenter. Foto: Heiko Junge / NTB Les mer Lukk

Tross stengte grenser i Norge kom det muterte coronaviruset over grensen fra minst 17 land. Det startet den tredje bølgen.

Det meste av smitten som kommer fra den britiske muterte virusvarianten, og som nå har stengt ned Norge igjen, kan føres tilbake til relativt få personer som har kommet til landet etter nyttår, skriver Aftenposten.

– Vårt anslag er at det må dreie seg om mellom 100 og 120 ulike grener nasjonalt, altså at de stammer fra minst 100 ulike importhendelser, sier seniorforsker Ola Brynildsrud i Folkehelseinstituttet (FHI).

Dette er et minimumsanslag siden all smitte ikke blir oppdaget.

FHI avslører at den muterte varianten har kommet inn i Norge gang på gang, men at den ble stoppet eller slått ned på grunn av fungerende smittetiltak.

Men stadig nye tilreisende tok viruset med seg på nytt inn i januar og februar og ble ikke fanget opp gjennom testing, karantene eller isolasjon selv om regjeringen erklærte at grensene i praksis var stengt.

De smittede kom fra hele verden. Siden nyttår har 103.000 personer fordelt på 110 fly ankommet Norge fra utlandet. De rundt 100–120 reisende som hadde virusvarianten med seg, kom fra minst 17 land.

De smittede har deretter smittet familiemedlemmer, venner og kollegaer. Dermed har den muterte varianten fått spre seg og utløse den tredje bølgen.