NTNU-forskere tror de har funnet mulig coronamedisin

– Medisinene kan hindre dødsfall og utvikling av alvorlig coronasykdom, sier de to professorene Denis Kainov og Magnar Bjørås ved Institutt for klinisk og molekylær medisin på NTNU til Adresseavisen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Les mer Lukk

Forskere ved NTNU i Trondheim mener de har funnet en måte coronasykdom kan behandles. De tror en kombinasjon av eksisterende medisiner kan gjøre folk friske.

– Medisinene kan hindre dødsfall og utvikling av alvorlig coronasykdom, sier de to professorene Denis Kainov og Magnar Bjørås ved Institutt for klinisk og molekylær medisin på NTNU til Adresseavisen.

Trolig begynner testingen på pasienter med coronavirus om to til fire måneder.

Forskerne har kombinert over 200 medisiner og funnet fem kombinasjoner de syns virker lovende, skriver NRK.

Til nå er det gjort forsøk i enkle lungeceller og mer komplekse minilunger, samt noen dyreforsøk.

– Behandlingen vil ha veldig stor betydning for Norge

Det antas at den mest effektive behandlingen skjer i en tidlig fase av sykdommen, før viruset sprer seg til lunger og luftveier.

Hvis resultatene i kliniske studier går riktig vei, tror forskerne det vil ha stor betydning.

– Behandlingen vil ha veldig stor betydning for Norge, men kanskje enda mer for andre land som sliter mer med innleggelser og alvorlig coronasykdom og død, sier Bjørås til NRK.

Kortere innleggelser på sykehus, redusert risiko for senvirkninger og lavere smitte er blant resultatene et gjennombrudd kan gi.