Politiet frigir navnet på de omkomne på Jan Mayen

Forsvarets stasjon på Olonkinbyen på Jan Mayen fotografert i februar 2020. Les mer Lukk

Det var Robin Karlsen (31) fra Nordland og Bjørg Kathrine Baalden (57) fra Vestland som omkom i snøskredet på Jan Mayen lørdag ettermiddag.

De avdøde var begge sivilt ansatte på Forsvarets base på Jan Mayen. Robin Karlsen fra Nordland var ingeniør, mens Bjørg Kathrine Batalden fra Vestland jobbet som avdelingssykepleier. Det er ventet at de fraktes til fastlandet mandag.

– Det vil skje i morgen dersom været tillater det. De må rydde rullebane på Jan Mayen, og det er estimert at det vil ta tolv timer, sa operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt til NTB i 12-tiden søndag.

Nødetatene fikk melding fra Hovedredningssentralen Nord-Norge klokken 16.50 lørdag ettermiddag om at det var gått et snøskred i Borgdalen på vestsiden av øya. Da var det tre timer siden skredet gikk.

– Tre ansatte ved Forsvarets stasjon på Jan Mayen var på en fritidstur da de ble truffet av et snøskred, et stykke unna stasjonen. Skredet skjedde rundt klokken 13.50 lørdag. En av de tre klarte å ta seg ut av skredet og fikk tatt seg tilbake til stasjonen, opplyser kommunikasjonssjef Knut Helge Grandhagen i Cyberforsvaret.

Grandhagen opplyser til NRK at den overlevende lå begravd i skredet i nærmere to timer. Han tok seg deretter tilbake til stasjonen.

Funnet etter tre og en halv time

Ifølge Nilsson skal skredet ha vært på om lag 100 ganger 100 meter.

Redningsmannskaper fra Forsvarets base på Jan Mayen ble umiddelbart sendt ut for å lete, og kort tid etter at de kom fram, rundt klokken 17.20, ble de to savnede funnet. De to ble bekreftet omkommet klokken 19. Personen som klarte å ta seg ut av skredet, ble lettere skadd, ifølge Grandhagen.

Forsvaret har personell på Jan Mayen året rundt, og besetningen vinterstid består av 18 personer. Mannskapene byttes ut hvert halvår.

Solberg kondolerer

– Det er med dyp sorg jeg har mottatt meldingen om at to ansatte ved Forsvarets stasjon på Jan Mayen lørdag ettermiddag omkom i et snøskred, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter.

– Mine tanker går til de pårørende, venner, kollegaer og det tette fellesskapet på Jan Mayen, skriver statsministeren.

Også forsvarssjef Eirik Kristoffersen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) mottok meldingen om ulykken med sorg.

– Nå går mine tanker og medfølelse først og fremst til de pårørende, det tette, lille fellesskapet på Jan Mayen – men også til venner og kolleger i Forsvaret. Det smerter når vi treffes av slike tragedier, sier forsvarsminister Bakke-Jensen.

– Folkene våre gjør en viktig jobb der hver dag, på norsk territorium, men likevel langt hjemmefra. Mine tanker går til de pårørende og venner av de omkomne og til deres nærmeste kolleger. Alle vi i Forsvaret tenker på dere og føler med dere i denne triste tiden, sier forsvarssjefen.

Transportfly i beredskap

Forsvarets operative hovedkvarter har satt et C-130J Hercules-transportfly i beredskap for å kunne støtte stasjonen. To kystvaktfartøy er også omdirigert for å gi helikopterstøtte til Jan Mayen.

Øya ligger i Norskehavet, rundt 1.000 kilometer vest for Norge, nord for Island mot Grønlandshavet. Jan Mayen er nesten 380 kvadratkilometer stor, og øya har tilhørt Norge siden 1930.