Kjøpesentrene forblir stengt når Oslo-regionen gradvis får åpne opp igjen

Kunnskapsminister Guri Melby (V) under pressekonferansen om coronatiltak i Marmorhallen i Oslo lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Les mer Lukk

Kjøpesentrene i de 25 nedstengte kommunene i Oslo-området holdes stengt fram til tidligst 10. februar. Andre butikker får gradvis åpne opp igjen.

De strenge tiltakene videreføres til 3. februar, før det blir en gradvis åpning. Da blir de 25 kommunene delt i to grupper, men samtlige må holde kjøpesentrene stengt fram til tidligst 10. februar.

– De fleste butikker er stengt i dag. Basert på rådene vi har fått fra helsemyndighetene, kan enkeltstående butikker i disse kommunene åpne fra 3. februar. Kjøpesentrene og varehusene må fortsatt holde stengt, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

Helseminister Bent Høie (H) forklarer at de holder kjøpesentrene stengt for å unngå at folk beveger seg for mye. I en situasjon med likt smittetrykk, kunne sentrene ha blitt holdt åpne, forklarer han.

– Det er blant annet basert på risikoen knyttet til mobilitet, når vi har som mål å slå ned en mer smittsom variant, sier Høie.

I mars og utover våren fikk kjøpesentrene holde åpent, selv i en presset smittesituasjon.

– Vi vet heldigvis veldig mye mer enn vi gjorde i mars. Det å stenge et kjøpesenter eller varehus er en del av den nasjonale beredskapsplanen på nivå 5, fordi det tiltrekker så mange mennesker på tvers av kommunegrenser. Det gjør det mer krevende å ha kontroll på sporing, sier Høie.