Unntak for Norge når EU innfører eksportkontroll for vaksiner

EUs visepresident Valdis Dombrovskis under en tidligere pressekonferanse. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Les mer Lukk

EU har etablert et register som gir unionen mulighet til å stanse eksport av koronavaksiner. Men unionen vil ikke stanse eksport til Norge.

Registeret blir etablert etter en konflikt mellom EU og AstraZeneca om tilgang til vaksiner produsert ved anlegg utenfor EU. Det vil gi EU innsyn i om legemiddelselskaper planlegger å eksportere vaksiner som er produsert ved anlegg i EU-landene, til land utenfor unionen.

– Vi betalte disse selskapene for å øke produksjonen, og nå forventer vi at de skal levere, sa EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis da den såkalte åpenhetsmekanismen ble etablert fredag.

Vaksineprodusentene skal pålegges å opplyse om planlagt eksport i registeret, slik at EU skal kunne stanse eksport som anses som «upassende».

Ingen risiko for Norge

Men Norge behøver ikke frykte at EU stanser vaksineeksport til Norge ettersom Norge er unntatt fra mekanismen.

Det gjelder også en rekke andre europeiske land, som Albania, Andorra, Bosnia-Hercegovina, Færøyene, Island, Kosovo, Liechtenstein, Montenegro, Nord-Makedonia, San Marino, Serbia, Sveits og Vatikanstaten.

En rekke land i Midtøsten og land øst i Europa er også unntatt, samt Israel og Palestina.

Kan nekte eksportlisens

Når det gjelder land som ikke omfattes av unntakene, som Storbritannia, kan myndighetene i EU-land unnlate å utstede eksportlisens og dermed i praksis hindre at vaksinene forlater EU.

Det kan for eksempel skje dersom en leverandør ønsker å sende vaksinedoser ut av EU før selskapet har levert alle dosene som er lovet til unionen. Dette har blitt aktuelt etter at AstraZeneca har varslet at de kan levere langt færre doser i første kvartal enn det EU var forespeilet.

– Dagens tiltak ble vedtatt i all hast. Målet er å gi oss full åpenhet umiddelbart. Og hvis nødvendig, vil det også gi oss et verktøy for å sikre vaksineleveranser, sier Dombrovskis.