Lettelser i ti nedstengte kommuner på Østlandet neste uke

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier at det blir lettelser for de ti kommunene med mest inngripende koronatiltak på Østlandet.  Les mer Lukk

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) varsler lettelser i ti nedstengte kommuner på Østlandet kommende uke, skriver VG.

KrF-lederen sier at både skoler og fritidsaktiviteter for barn og unge må prioriteres.

– Regjeringen har nå fått det faglige rådet og situasjonen er mer oversiktlig. Vi jobber nå med anbefalingen, og det vil komme lettelser neste uke, spesielt for barn og unge, sier han til avisen.

Utbruddet av den muterte virusvarianten i Nordre Follo førte lørdag til strenge nedstenginger i ti kommuner i Oslo-regionen. Tiltakene gjelder fram til søndag, og regjeringen skal gjøre en ny vurdering av tiltakene de nærmeste dagene.

De aktuelle kommunene er Oslo, Nordre Follo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler. I tillegg har 15 randsonekommuner fått innført noe mildere tiltak.

Åpner for hyttebesøk

Regjeringen har bestemt at reiser til hytter utenfor egen kommune ikke lenger skal frarådes.

– Vi råder ikke lenger innbyggerne i disse kommunene fra å dra på hytta, men vi gir dem noen viktige råd med på veien, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Rådet om å droppe hyttebesøk ble innført i 25 kommuner i hovedstadsregionen etter utbruddet av den fryktede engelske virusvarianten i Nordre Follo.

Skal teste tester

Jakten på det muterte viruset trappes opp i Oslo. Folkehelseinstituttet skal teste samtlige positive koronaprøver i Oslo sjekkes for det muterte viruset.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser til NRK at alle positive prøver fra mandag denne uken og en periode fremover skal helgenomsekvenseres eller testes spesifikt for den britiske mutasjonen.

– Det er for å få bedre oversikt over hvilke virusvarianter som sirkulerer i Oslo. I tillegg følger vi opp utbruddet i Nordre Follo og smittetrådene ut derfra, sier avdelingsdirektør Line Vold.