Haukeland har iverksatt kriseplan for å håndtere pågang fra unge som sliter psykisk

Det er iverksatt en kriseplan på Haukeland universitetssjukehus for å håndtere pågangen fra psykisk syk ungdom. Les mer Lukk

Haukeland universitetssjukehus har iverksatt en kriseplan for å håndtere pågangen fra barn og unge som sliter psykisk. Pågangen knyttes til pandemien.

– Vi har aldri opplevd så stor pågang. Pasientene er sykere enn vanlig, og til dels yngre. Vi tenker at det kan ha sammenheng med pandemien, sier klinikkdirektør Liv Kleve ved Klinikk psykisk helsevern for barn og unge (PBU) i Helse Bergen til VG.

Både akuttposten, barneposten og ungdomsposten er fulle. Til sammen har de 23 sengeplasser.

– Nå har vi omgjort fem sengeplasser ved ungdomsposten til akuttplasser, for å kunne hjelpe de sykeste. Det betyr mindre kapasitet til planlagt behandling. I tillegg har vi satt i gang flere andre tiltak, og fått hjelp fra Barne- og ungdomsklinikken, sier Kleve.

Ifølge henne har også de sju barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikkene (BUP) i Bergen hatt markant økt pågang fra pasienter under 18 år.

NRK har tidligere meldt om at mange BUP-avdelinger på Østlandet har hatt økt pågang av unge med spiseforstyrrelser, en utvikling som også er blitt observert på Haukeland.

Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) mottok nesten 11.000 henvendelser i fjor. Det er 13 prosent flere enn året før og det største antallet noensinne.