Økokrim krever ni måneders fengsel for skipsreder etter Tide Carrier-forliset

Lasteskipet Tide Carrier forliste utenfor Klepp i februar 2017. Les mer Lukk

Økokrim la ned påstand om ni måneders fengsel for Georg Eide. Rederen er tiltalt for medvirkning til alvorlig miljøkriminalitet etter Tide Carrier-forliset.

Økokrim mener at Eide medvirket til forsøket på å smugle lasteskipet Tide Carrier ut av landet for å hogges opp på en strand i Pakistan – uten tillatelse fra Miljødirektoratet.

To dager ut i seilasen i februar 2017 fikk skipet motorproblemer og kom i drift utenfor Jærstrendene. Miljømyndighetene nektet da skipet å forlate Norge uten tillatelse. Før seilasen hadde skipet ligget i opplag i ti år.

Eide var selger av skipet, og medvirkningen fant sted over en tomånedersperiode fra slutten av 2016, ifølge tiltalen. I 2019 fikk Singapore-selskapet Wirana Shipping en bot på sju millioner kroner av Økokrim for å ha forsøkt å smugle skipet ut av Norge.

– Eide hadde kunnskap om at skipet skulle skrapes i Sørøst-Asia, nærmere bestemt India eller Pakistan. Han kan derfor dømmes for medvirkning, sa aktor Maria Bache Dahl i sin prosedyre tirsdag, ifølge NRK.

Økokrim ba også retten om å inndra tre millioner kroner fra Eides selskap Eide Marine Eiendom AS.

Eide nekter straffskyld på alle tiltalepunkter. Rettssaken avsluttes onsdag.