Høie om økende Oslo-smitte: – Mye tyder på at de skulle ha strammet inn tidligere

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener den økende Oslo-smitten viser at kommunen burde ha strammet inn tidligere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Les mer Lukk

Bent Høie er bekymret for den økende koronasmitten i Oslo. Han mener kommunen burde ha vært raskere ute med tiltak som kunne ha slått ned smitten tidligere.

– Det er mye som tyder på at man skulle ha strammet inn kraftigere tidligere i Oslo, og det er en lærdom å ta med seg, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

I slutten av september innførte Oslo flere strenge koronatiltak. Da kom det blant annet påbud om munnbind i kollektivtransporten når man ikke kan holde en meters avstand og begrensning på ti personer i private sammenkomster.

Det kom etter at smitten i Oslo hadde økt kraftig etter sommeren. Samtidig hadde Høie vært ute og truet med å overstyre oslobyrådet dersom de ikke innførte hardere tiltak for å få bukt med smitten.

Unntaket som ikke bekrefter regelen

Likevel har smitten økt også etter innstrammingene. De to siste ukene i september testet i snitt 45 personer i Oslo positivt på coronaviruset hver dag. I de 14 dagene fram til søndag i forrige uke var det i snitt 52 positive prøver om dagen.

Mandag offentliggjorde derfor byrådsleder Raymond Johansen en rekke nye lokale koronainnstramminger. Kort tid etter kom regjeringen med flere nye nasjonale koronainnstramminger, blant annet fjerning av unntaket for karanteneplikten for utenlandske arbeidere fra røde EU-land.

Høie har tro på at de nye nasjonale tiltakene kan bidra til å dempe smitteøkningen vi har sett i Norge den siste tiden.

– Smitteøkningen i Oslo etter at det ble strammet inn i slutten av september, er unntaket som ikke bekrefter regelen. For alle andre steder i Norge har strengere tiltak virket, sier Høie.

Johansen: – Burde ikke åpnet for reiser

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) slår tilbake mot kritikken fra Bent Høie om at oslobyrådet burde ha strammet inn tidligere.

– Regjeringen burde ikke åpnet opp for reiser til store deler av Europa i sommer. Og de burde strammet inn overfor arbeidsinnvandrere mye tidligere. I etterpåklokskapens lys er det lett å finne slike eksempler, sier Johansen, og fortsetter:

– Selv synes jeg det er ganske uinteressant akkurat nå. Evalueringen får vi ta senere. Nå er det viktig at vi konsentrerer oss om hvilke tiltak som kan ha effekt ut fra den smittesituasjonen vi ser i Europa og Norge nå.

Helseminister Bent Høie understreker at han er fornøyd med koronatiltakene Oslo innførte mandag.

– Oslo har fulgt rådene de har fått til punkt og prikke med tiltakene de innfører nå, sier Høie.