Tungpustet kong Harald fikk covid-19 utelukket, fortsatt til utredning

Kong Harald ble innlagt på Rikshospitalet fredag. Les mer Lukk

Kronprinsen tok over de faste postene etter at kong Harald (83) ble innlagt på Rikshospitalet på grunn av tung pust tidlig fredag. Covid-19 er utelukket.

– Kongen ble i dag tidlig innlagt på Rikshospitalet. Årsaken var tung pust. Kongen er nå til utredning. Covid-19 er allerede utelukket, opplyser Slottet på nettsiden sin.

Innleggelsen var ikke planlagt ettersom kongen fram til fredag morgen sto oppført med oppgaver i kalenderen, men disse ble snart overført til kronprins Haakon. Kronprinsregenten hadde først den faste audiensen med statsminister Erna Solberg (H).

– Kronprinsen ledet også statsråd, sier kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet til NTB.

Kongen, som ble 83 år i februar, ble sykmeldt i forbindelse med innleggelsen. Det blir ikke gitt flere detaljer rundt kongens helsetilstand, som omstendigheter rundt innleggelsen, hvor lenge han vil være til utredning eller når han kan ventes hjem til Slottet.

Han står imidlertid fremdeles oppført med oppdrag neste fredag. Da skal han etter planen foreta den høytidelige åpningen av det 165. storting, med dronning Sonja og kronprins Haakon til stede.

Besøk før tur

Statsministeren var raskt ute med å hilse så snart sykmeldingen var kjent.

– Jeg ønsker kongen god bedring, uttalte Solberg til NTB.

Kong Harald og dronning Sonja skulle egentlig vært til stede på Maihaugen i Lillehammer fredag ettermiddag, under markeringen av at Tuengen allé 1b, som er dronningens barndomshjem, står ferdigstilt.

Der ble det besluttet at programmet skulle gå som planlagt, med dronningen til stede.

Før turen til Maihaugen fredag ble dronning Sonja sett bak rattet, kjørende fra sykehuset i 10.45-tiden, trolig etter å ha besøkt kongen.

På farta torsdag

Senest torsdag ettermiddag var kongen til stede under markeringen av sesongslutten for kongeskipet i Oslo, sammen med dronningen og kronprinsen.

Tidligere i måneden har han hatt besøk på Slottet av barn fra Blå Kors Barnas Stasjon for å snakke om hvordan de har hatt det i koronatiden.

Kongeparet var også gjester da barnebarnet prins Sverre Magnus ble konfirmert i Asker kirke lørdag 5. september.

Sykmeldt i januar

Til tross for alderen, er kongen i jobb og på reise i inn- og utland ennå, uten å ha spesielt mange sykemeldinger de senere årene.

Kongen har ikke fastlege, men han har en lege han benytter fast, og vedkommende holder til på Rikshospitalet. Det var også der monarken var innlagt sist han var sykmeldt, i januar. Han ble innlagt onsdag 8. januar etter å ha opplevd svimmelhet. Det ble ikke funnet alvorlig sykdom, men han ble sykmeldt i to uker.

I tillegg var kong Harald sykmeldt noen dager like før jul i fjor, på grunn av en virusinfeksjon. Da var det to år siden forrige sykmelding for ham.

(Saken fortsetter under bildet)

Kronprins Haakon tar over som midlertidig statsoverhode. Les mer Lukk

Arbeidsfordeling

Kronprins Haakon fungerer som regent og midlertidig statsoverhode når kongen er sykmeldt.

I et intervju med NTB gjort tidligere i september kommenterte kronprins Haakon, nå 47 år, hvordan arbeidsfordelingen i kongefamilien generelt har fungert i koronatiden. De fleste offisielle oppgavene faller på ham og kong Harald.

– Fram til nå synes jeg at vi har klart å jobbe ganske fint sammen. Jeg tenker litt som at det er et team, og at vi fordeler arbeidsoppgavene litt sånn fortløpende oss imellom for å få best mulig resultat. Det tenker jeg vi skal fortsette å gjøre i årene framover også, sa kronprins Haakon til NTB om arbeidsdynamikken i familien.