E24: Høyre vil kutte avgift på øl og vin

Statsråd Linda Hofstad Helleland leder Høyres programkomite som nå ser på å kutte særavgifter som alkonolavgiften. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Coronakrisen har fått Høyres programkomité til å foreslå kutt i avgiftene på øl og vin. – Jobber veier tyngst, sier Linda Helleland.

– Vi har vært veldig restriktive på dette i Høyre, men jeg mener situasjonen nå er så annerledes, og veier man arbeidsplasser opp mot andre spørsmål, så veier jobber tyngst, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Helleland, som også leder Høyres programkomité til E24.

Næringslivsavisen skriver videre at programkomitéen arbeider nå med å utarbeidet politikken partiet skal jobbe etter den neste stortingsperioden, og at det er i denne sammenhengen at partiet ønsker å kutte særavgifter som bidrar til økt grensehandel.

Kraftig fall: SSB: 99 prosent nedgang i grensehandelen

Nye jobber viktig

Tobakk er ikke blant produktene Høyre ønsker å kutte i særavgiftene. E24 skriver at det i første omgang handler om øl, vin og sukker. For å sikre arbeidsplasser i Norge.

– Nye jobber kommer ikke over natten, og da er det ekstra vanskelig å sitte og se på at vi, ifølge Virkes tall, nærmest eksporterer 8.200 arbeidsplasser til Sverige, som vi kunne hatt her til lands, forklarer Helleland til E24.

Mer til staten: Bortfalt grensehandel ga rekordhøye avgiftsinntekter på brus og øl

Kraft handelsfall

Tidligere denne uken ble det kjent at grensehandelen i andre kvartal falt med 99 prosent. Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) handlet nordmenn for 28 millioner kroner i andre kvartal i år. Ved samme tid i fjor beløp handelen for perioden mars, april og mai til 4,1 milliarder kroner.

– Grensehandelen i andre kvartal 2020 var preget av restriksjonene som trådte i kraft i mars, særlig mot Sverige. Flere land og regioner i Norden ble unntatt restriksjonene fra 15. juni, men de populære grensehandelsdestinasjonene i Sverige forble røde på smittekartet gjennom hele andre kvartal, sier Boyd Oyier i Statistisk sentralbyrå, SSB.

Det kraftige fallet innebærer også at statens inntekter på særavgiftene har økt betraktelig i perioden grensene har vært stengt.

Rekorder i fjor: Nordmenn har satt ny grensehandel-rekord

700 millioner

Direktør Erlend Vagnild Fuglum i Bryggeri- og drikkevareforeningen anslår at bare i sommermånedene har statskassens inntekter fra øl og brus økt med 700 millioner kroner.

– Aldri tidligere har staten fått større avgiftsinntekter fra drikkevarer. På pils alene medfører salgsøkningen en økt inntekt fra alkoholavgift på 318 millioner i juni og juli, sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig har statens inntekt fra brusavgift økt med 85 millioner, sier Fuglum og legger til:

– Regner du med moms og andre avgifter, anslår vi at avgiftsinntektene fra brus og øl har økt mer enn 700 millioner kroner bare i sommermånedene, fortsetter han.

I mai fremhevet Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug viktigheten av å se på nettopp alkoholavgiften under forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.