Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti varsler ny innstilling fredag ettermiddag

Det siste døgnet at det stormet rundt Trond Giske. Les mer Lukk

Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti jobber på spreng med å meisle ut en ny innstilling etter at AUF trakk støtten til Trond Giske.

Lørdagens årsmøte vil gå som planlagt. Det blir vedtatt politiske saker, og det skal avholdes valg av nytt styre, ifølge fylkessekretær Jan Thore Martinsen. Han bekrefter at ledervalget ikke blir utsatt.

– Det vil gå som planlagt i morgen. Men sannsynligvis med navneendringer, sier han til NTB fredag.

Kilder tett på prosessen opplyser til Dagbladet at den nye innstillingen trolig kommer til å være enstemmig, og at den blir uten Trond Giske.

«Valgkomiteen er innstilt på å lage et nytt forslag som presenteres en gang utpå ettermiddagen i dag», skriver valgkomiteens leder Arild Grande i en SMS til NTB fredag.

Fristen valgkomiteen har fått, er møtestart klokka 10.30 lørdag.

Les også:Fikk bakoversveis av gammel ukultur i Ap: – Flatfyll, rusing og mobbing

Våg: Fortsatt kandidat

Valgkomiteen la sist mandag fram en enstemmig innstilling hvor Trond Giske var innstilt som fylkesleder. Men torsdag kveld informerte valgkomiteen om at innstillingen ikke lenger var gjeldende.

Tone Våg, tidligere ordfører i Snåsa, fastholder sitt lederkandidatur.

– Jeg har ikke trukket mitt kandidatur, jeg har ingen grunn til å gjøre det. Så får vi se om de mener det er aktuelt å bruke meg, sier Våg til NTB.

Hun gjør det klart at hun er villig til å stille som lederkandidat etter å ha fått flere henvendelser fra partifeller. Mange har vært opptatt av å få en kvinne på topp på listen. Utviklingen det siste døgnet har ikke endret hennes oppfatning.

Samtidig melder Trønder-Avisa at det skal pågå et arbeid for å skape flertall for stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol som ny fylkesleder, hvis Giske vrakes.

Les også: Trond Giske kritiserer mediene etter varsel

Dramatiske vendinger

Saken tok flere dramatiske vendinger torsdag. Bare to dager før Giske skulle velges til ny fylkesleder, ble et nytt varsel mot ham kjent.

Samtidig fortalte Sandra Skillingsås, som er innstilt som styremedlem i Trøndelag Ap, om ubehagelige opplevelser i fylkespartiet. Hun beskrev en kultur ved valgkampkontoret preget av en seksualisert sjargong som hun hevder også Giske deltok i. Skillingsås fortalte også om en nachspielepisode der Giske skal ha kommet med ubehagelige tilnærmelser.

– Et nachspiel for seks år siden er vanskelig å gå inn i, men jeg har aldri hatt som intensjon å gjøre noe som skulle være ubehagelig for Sandra, sier Giske til Adresseavisen, som fortalte Skillingsås' historie.

Samtidig sier Giske at det har vært for lite bevissthet om festkulturen i fylkespartiet.

– I 2017 beklaget jeg dypt at jeg ikke hadde vært bevisst nok i enkelte sosiale situasjoner, og den beklagelsen gjelder fortsatt. Det har også i Trøndelag vært for lite bevissthet om festkultur, som jeg også har vært en del av, og vi har gjort mye for å rydde opp i dette de siste årene, sier han.

Trakk innstilling

De nye opplysningene kom etter at flere kvinnelige tidligere AUF-medarbeidere i Trøndelag de siste dagene har gått offentlig ut mot ukultur og dårlig behandling av unge kvinner i fylkeslaget. Torsdag ba dessuten 92 Ap-politikere i et innlegg i VG Trøndelag Ap om å vrake Giske. Antall signaturer hadde fredag vokst til 239.

Trøndelag AUF trakk torsdag sin støtte til Giske som ny fylkesleder. Valgkomiteen samlet seg da til krisemøte, og sent torsdag kveld ble den enstemmige innstillingen satt til side.

– Arbeidsutvalget (AU) i Trøndelag Ap har hatt møte med leder i valgkomiteen som har informert om at innstillingen som ble lagt fram på mandag, ikke lenger er gjeldende, ifølge fylkessekretær Marthinsen.