Alle større offentlige arrangementer i Moss avlyses

Ordfører Hanne Tollerud under pressekonferansen onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Les mer Lukk

Moss kommune avlyser alle større jubileumsarrangementer de neste 14 dagene som følge av coronapandemien. Ordføreren ber folk avstå fra jakt på syndebukker.

Avlysningen omfatter arrangementer som kan samle over 200 mennesker, opplyste ordfører Hanne Tollerud (Ap) på en pressekonferanse onsdag. I tillegg avlyses Christian Frederik-løpet, som skulle ha vært holdt i Nesparken 15. august. Byfestdagene var planlagt 13. til 15. august.

– Dette er arrangementer som var ment å samle mange mennesker. Tiden er ikke inne for det nå, sier ordføreren.

300-årsjubileum

Arrangementene skulle ha vært en del av feiringen av at det 10. august i år er 300 år siden Moss fikk bystatus av Fredrik IV.

– Vi har ingen grunn til å tro at noen har brutt smittevernreglene eller opptrådt uansvarlig, sier ordføreren, som vil unngå spekulasjoner, konflikt og splittelse.

– Ingen skal føle skam, og vi skal ikke skylde på hverandre, sier Tollerud.

Det er registrert 24 smittetilfeller i et nytt lokalt utbrudd i byen. Fortsatt arbeides det med smittesporing.

Ifølge kommuneoverlegen Kristian Krogshus. knyttes den store økningen i antall smittede i Moss til tre såkalte smitteklynger, hvorav de to er knyttet til reise til «grønne» land.

Bryllup

Den siste klyngen – som har gitt den største økningen – knyttes til et bryllup der det har vært private selskaper i Oslo og Sarpsborg i perioden 19. juli til 26. juli.

– Vi kjenner foreløpig bare til smittede fra det første selskapet, og det fant sted i Sarpsborg. De smittede fra dette selskapet bor i Moss, og derfor er det kommuneoverlegen i Moss som koordinerer smittesporingen. Kommunene samarbeider godt og får bistand fra Folkehelseinstituttet, sier Krogshus.

Kommunen kontakter alle gjester i de tre selskapene for å kartlegge symptomer, og kommuneoverlegene i Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, samt smittevernoverlegen i Oslo samordner innsatsen. Også Folkehelseinstituttet er med i dette arbeidet.

Det siste døgnet har 190 personer blitt coronatestet i Moss kommune, ifølge VG. Svarene på testene er foreløpig ikke klare.