Spanske myndigheter vil ha coronaunntak for Kanariøyene

Spanske myndigheter mener Kanariøyene er trygt. Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix Les mer Lukk

Populære feriemål som Kanariøyene og øygruppen Balearene har en smittesituasjon som er godt innenfor det som anses som trygt, poengterer spanske myndigheter.

Spanias regjering jobber nå for å få Norge og andre lands myndigheter til å unnta trygge, spanske regioner fra reiserestriksjoner og karanteneplikten, ifølge VG. Spesielt framheves feriefavorittene Kanariøyene og Balearene.

Disse regionene hadde mandag henholdsvis 7,06 og 9,22 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Det er godt under grenseverdiene til Folkehelseinstituttet (FHI) på 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

– Smitteutbrudd er lokalisert, isolert og under kontroll. Spania er et trygt land. Vi respekterer avgjørelsen til Norge, og vi er i kontakt med norske myndigheter, skriver spansk UD i en epost til VG.

Gjeninnførte karanteneplikt

Norske myndigheter gjeninnførte karanteneplikten for reisende fra Spania i forrige uke, da det nasjonale smitteomfanget hadde steget til godt over FHIs grenseverdi.

Derfor må reisende herfra i ti dagers karantene når de kommer hem til Norge.

Totalt har Spania nå 47,05 coronasmittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, ifølge tall fra spanske helsemyndigheter. Mens store deler av landet er «grønne», trekker sju regioner, først og fremst nordøst i landet, opp det totale smittetallet: Aragón, Catalonia, Navarra, La Rioja, Baskerland, Madrid og Murcia.

– Ikke unormalt

Nattklubber, barer og strender i Nord- Spania må igjen forholde seg til strenge restriksjoner som følge av økningen i coronasmitte.

Spanske myndigheter hevder søndag at situasjonen er under kontroll.

– I likhet med andre europeiske land har Spania utbrudd. Det er ikke unormalt. Det viktige er at Spania nå tar omfattende grep for å kontrollere utbruddene, understreker Spanias utenriksminister Arancha González Laya.

Spania har så langt rapportert om 270.000 tilfeller av coronasmitte og 28.400 døde. Ifølge den spanske avisen El Pais, som har gransket statistikken over mistenkte tilfeller, kan det reelle dødstallet være nærmere 45.000.