Rundt 200.000 sjøfolk sitter coronafast til havs

Bildet fra 25. juli viser et fransk containerskip utenfor Hong Kong. Enormt mange sjøfolk verden over får ikke gå i land. Les mer Lukk

Rundt 200.000 sjøfolk verden over får ikke mønstre av på grunn av på grunn av smittefrykt. Rederiforbundet frykter utslitte mannskaper og svekket sikkerhet.

– Vi kan ikke fortsette å holde sjøfolk som gisler med begrunnelser om smitteverntiltak. Her har næringen kommet med gode smitteverntiltak som gjør at vi kan gjøre dette på en forsvarlig måte, sier administrerende direktør Harald Solberg i Norges Rederiforbund til NRK.

Anslagsvis 200.000 sjøfolk sitter coronafast om bord på skip på verdens hav. I tillegg er det like mange som ikke kommer seg ut på skipet, ifølge FNs sjøfartsorganisasjon IMO.

Overstyrmann Bengt Ellingsrud på norske Bow Fortune gikk om bord 12. januar og har fortsatt ikke gått i land. Han forteller om mannskap om bord som ikke har vært hjemme på 12-13 måneder.

– Vi tenker mye på det at vi aldri får noen konkret avmønstringsdato. Vi kommer til en havn og får vite at vi får ikke får gå i land der, og så må vente til neste havn, sier han til NRK.

Solberg mener at situasjonen blir mer og mer alvorlig for hver uke som går.

– Vi vet at coronasituasjonen kan vare lenge, og vi kan ikke forutsette at de som var om bord da korona startet skal seile gjennom hele krisen, sier han til NRK.