Facebook med nye retningslinjer om hatefullt innhold

Facebooks toppsjef Mark Zuckerberg har vært under hardt press fra annonsører og en boikottkampanje den siste tiden. Les mer Lukk

Facebook skal fra nå av merke, men ikke fjerne «nyhetsverdige» innlegg som bryter retningslinjene, opplyser Mark Zuckerberg.

Dermed følger Facebook etter Twitter, som for ikke lenge siden merket meldinger fra USAs president Donald Trump for første gang.

Samtidig legger Facebook ned forbud mot «en bredere kategori med hatefullt innhold» i annonser, opplyser Zuckerberg etter at selskapet har mistet flere annonsører.

Årsaken er en oppfatning om at den sosiale mediekjempen ikke evner å slå ned på hatprat og oppfordringer til vold. Da Unilever sluttet seg til boikotten fredag, raste Facebook-aksjen med 7 prosent.

Vil beskytte flyktninger

Zuckerberg kunngjorde de nye tiltakene i et langt innlegg på sin egen Facebook-side samme kveld.

– Vi utvider våre annonseregler til å forby påstander om at folk fra en bestemt rase, etnisitet, nasjonal opprinnelse, religiøs tilknytning, kaste, seksuell orientering, kjønnsidentitet eller immigrasjonsstatus, er en trussel mot andres fysiske trygghet, helse eller overlevelse, skriver Facebook-sjefen.

– Vi utvider også våre retningslinjer for å bedre beskytte innvandrere, migranter, flyktninger og asylsøkere fra annonser som antyder at disse gruppene er underlegne eller uttrykker forakt, avvisning eller avsky rettet mot dem, fortsetter Zuckerberg.

Merking og deling

Facebook har fått kritikk fordi de har latt være å fjerne innlegg som ellers bryter med retningslinjene, med henvisning til at de har offentlig interesse.

– Vi kommer snart til å begynne å merke noe av det innholdet vi lar være å ta ned fordi det anses å ha nyhetsverdi, slik at folk kan vite det når det er tilfelle, skriver Zuckerberg.

Facebook vil også la folk dele slikt innhold «for å fordømme det».

– Men vi vil legge til et varsel som forteller folk at innholdet de deler, kan bryte med våre retningslinjer, sier Zuckerberg.