Jobbet 25 år sammen med drapssiktede Tom Hagen

Kollegaens største frykt ble virkelighet: – Jeg måtte summe meg

Milliardær Tom Hagen er siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone Anne-Elisabeth Hagen. Tom Hagen hadde i fjor en netto formue på 1,9 milliarder kroner. Han har vært på Kapitals liste over Norges 400 rikeste siden 1990-tallet og er nå på 164. plass. Les mer Lukk

Venner, naboer og kolleger av ekteparet Tom og Anne-Elisabeth Hagen hadde aldri forestilt seg det dramaet som nå utspiller seg. Sjokk, sorg og vantro preger reaksjonene.

– Jeg fikk sjokk da jeg så at Tom Hagen var pågrepet. Innerst inne har jeg gått og fryktet at dette kunne skje, forteller Glenn Hartmann-Hansen til VG.

28. april ble Tom Hagen (70) pågrepet i en overraskende politiaksjon på åpen gate på Lørenskog. Hagens bil ble avskåret av flere politipatruljer i et boligstrøk. Deretter ble den styrtrike forretningsmannen arrestert av flere polititjenestemenn.

Nå er han siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone, Anne-Elisabeth Hagen. Hun er fortsatt ikke funnet etter at hun forsvant 31. oktober 2018. Hagen avviser enhver befatning med konas forsvinning.

– Han er skuffet og overrasket. Kjennelsen vil bli anket, sier Holden til Dagbladet.

Var høyre hånd for en av Norges rikeste

For kolleger som har jobbet tett sammen med milliardæren i en årrekke, er den nye utviklingen i saken rystende.

Glenn Hartmann-Hansen er en av disse. I 25 år jobbet han i Tom Hagens eiendomsselskap, Tom Hagen Eiendom AS, der han både satt i styret og var daglig leder frem til han sluttet i februar 2018.

Fakta om Tom Hagen  

* Født i 1950. Er 70 år gammel.

* Utdannet bygningsingeniør.

* Har sammen med ektefellen Anne-Elisabeth Hagen bodd i eneboligen i Sloraveien på Lørenskog siden 1984. Har tre voksne barn.

* Hadde i fjor en netto formue på 1,9 milliarder kroner. Har vært på Kapitals liste over Norges 400 rikeste siden 1990-tallet og er nå på 164. plass.

* Har gjort det stort innen eiendomsutvikling. Tom Hagen Eiendom hadde et resultat før skatt på 25,1 millioner kroner i 2018. Eier også 70 prosent av aksjene i strømselskapet Elkraft. Hagen sitter også på eiendom på Kvitfjell.

* Er styreleder i en rekke selskap: Tom Hagen Eiendom, Storgata Eiendom Lillehammer, Storgata 148 AS, Holding 2 AS, Realty AS, Stiftelsen Futurum, Kvitfjell Eiendom, Ing T Hagen AS, Kvitfjell Entreprenør AS, Norecon AS, Kvitfjell reisemål AS, Kvitfjell Resort AS, Fnp Område AS, Starveien AS.

* Var tidligere skøyteløper og sentral i å starte skøyteklubben SK94 sammen med Johann Olav Koss. Hagen var privat sponsor for Koss.

* Ble 28. april 2020 pågrepet av politiet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen. Tom Hagen avviser enhver befatning med konas forsvinning.

Kilder: Kapital, Dagens Næringsliv, BizWeb, NTB.

Nå sitter han igjen med flere spørsmål enn svar.

– Tirsdag måtte jeg rett og slett bare få summet meg, forteller han til VG.

Tom Hagen hadde i fjor en netto formue på 1,9 milliarder kroner. Han har vært på Kapitals liste over Norges 400 rikeste siden 1990-tallet og er nå på 164. plass.

– Det er tragisk. Jeg tenker på familien

I årenes løp har han gjort store penger innen eiendomsutvikling. Han er dessuten styreleder i en rekke selskap, ifølge Kapital, Dagens Næringsliv, BizWeb, NTB.

Tidligere Lørenskog-ordfører Åge Tovan og flere av Tom Hagens venner er blant de som nå har tunge dager. De kan ikke begripe at politiet har pågrepet rett mann. Tom Hagen beskrives som uvanlig rik, men ikke en som viste det utad.

– Det er tragisk. Jeg tenker på familien, på barna og barnebarna. Det er nesten det verste, sier Åge Tovan til Romerikes Blad.

Les også:Holden om pågripelsen av Hagen: – Særdeles spinkelt grunnlag

Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt har flere ganger orientert pressen om etterforskningen av forsvinningen til Anne-Elisabeth Hagen. Nå er ektemannen siktet for drap eller medvirkning til drap. Les mer Lukk

– Hvorfor skulle han gjøre noe sånt?

Avisen har også snakket med Åge Mathisen, en nær venn av familien, som har vært på flere reiser sammen med Anne-Elisabeth og Tom Hagen.

– Det er et sjokk. Jeg skjønner det ikke. Hva er grunnen? Han er mangemillionær, har en fin familie. Hvorfor skulle han gjøre noe sånt? Politiet må jo ha funnet noe de holder skjult, ellers hadde de ikke gått ut sånn. Jeg håper jo, og tror ikke han er skyldig. Man vet jo aldri hvem som kan gjøre noe slikt, sier Mathisen.

– Bommer politiet nå, så er det jo et justismord

Dagbladet har snakket med Tom Nilsen, en av Tom Hagens aller nærmeste venner. Han har ikke merket seg noe unormalt med kameraten hverken før eller etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant.

Fakta: Tidslinje i forsvinningssaken i Lørenskog  

* 31. oktober 2018: Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog. Hun skal ha forsvunnet fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30. Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

* 9. januar 2019 gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog ti uker tidligere. Politiet hadde holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse. Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.

* 11. februar 2019 ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det var fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.

* 26. juni 2019 opplyste politiet at de hadde endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

* 6. august 2019 opplyste bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.

* 28. august 2019 gikk politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson.

* 13. september 2019 blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.

* 24. september 2019 opplyser politiet at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

* 17. oktober 2019 går politiet ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

* 18. oktober 2019 blir det kjent at vitner er innkalt til å avgi DNA-prøve i forbindelse med politiets etterforskning av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

* 24. oktober 2019 opplyser politiet at de har en formening om hva slags type printer som ble brukt til å skrive ut trusselbrevet som ble funnet i hjemmet til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

* 25. oktober 2019 møter etterforskningsledelsen og representanter fra Kripos hos riksadvokat Tor-Aksel Busch for å diskutere forsvinningssaken. Samme dag blir det opplyst at politiet mener de har funnet spor fra tidlig på sommeren 2018 knyttet til løsepengekravet i Hagen-forsvinningen.

* 22. januar 2020: I Kripos' nasjonale drapsstatistikk står forsvinningssaken omtalt som et uoppklart drap.

* 5. mars 2020 opplyser politiet at forsvinningssaken har hatt en samlet kostnad på 19 millioner kroner for politiet.

* 28. april 2020: Ektemannen Tom Hagen er pågrepet i en politiaksjon på Lørenskog. Han er siktet for drap eller medvirkning til drap. Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt ikke funnet. Hagen avviser enhver befatning med konas forsvinning.

– Jeg er i sjokk. Det er helt uvirkelig. Jeg prater med ham ofte og har aldri hatt noe slik mistanke mot ham. Det er farlig å si for mye, han er jo ikke dømt, men dette er utrolig tragisk. Om det viser seg at politiet har bommet nå, så er det jo et justismord. Det er jo et imperium som faller nå, sier Nilsen.

Bare én gang etter krigen skal en person som nekter straffskyld, ha blitt dømt for drap uten at liket av den døde er funnet, skriver Dagbladet torsdag.

Les også:Tidligere politisjef om Hagen-saken: – Politiet ble holdt som gissel

– De var et lykkelig ektepar

Ekteparet Hagen hadde mange venner og felles bekjente. Savnet og uvissheten om hva som har skjedd med venninnen, preger venneflokken.

– De var et lykkelig ektepar. Jeg fatter ikke at han kan ha gjort det. Men det verste er at hun ikke er funnet. Barna og barnebarna burde hatt en grav å gå til, sier en nær venninne av Anne Elisabeth Hagen til TV 2. Hun ber om å få være anonym.

Tom Hagen er varetektsfengslet i fire uker og underlagt brev-, besøk- og medieforbud i hele perioden. Han må dessuten sitte isolert de to første ukene.

Nedre Romerike tingrett deler politiets syn på at Hagen er i en posisjon til å ødelegge mulige bevis. Politiets teori er at drapet trolig ble gjort i samarbeid med andre og at det ble profesjonelt utført.

Les også:Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen er pågrepet

VIDEO: Politiet mener Hagen-saken bærer preg av en tydelig planlagt villedning

Your browser doesn't support HTML5 video.

Opptak: Politiet mener Hagen-saken bærer preg av en tydelig planlagt villedning Les mer Lukk