Vektere ble permittert da HV inntok Gardermoen

Om lag hundre soldater fra Heimevernet (HV) er for tiden utstasjonert på Gardermoen for å støtte politiet. Den jobben kunne vektere gjort, mener Nokas og NHO. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Om lag hundre soldater fra Heimevernet (HV) er for tiden utstasjonert på Gardermoen for å støtte politiet. Den jobben kunne vektere gjort, mener Nokas og NHO.

I stedet ble omtrent 200 vektere som vanligvis jobber på Gardermoen permittert av Nokas, skriver VG.

Nokas-sjef Kjell Frode Vik stiller seg uforstående til at han må permittere folk når det trengs arbeidskraft på Oslo lufthavn. Han mener vekterne kunne gjort det samme som HV-soldatene, informere om karanteneregler og overholde orden.

Ble gitt politimyndighet

Soldatene er i tillegg gitt politimyndighet på oppdraget.

– Vi har begrenset politimyndighet på internasjonal sjøfart i dag. Tidligere har vi også fått det for å hjelpe med fangetransport. Det er altså ikke noe nytt at vaktbransjen kan ha begrenset politimyndighet, sier Vik.

Til sammen er 583 ansatte i Nokas AS alene permittert, ifølge Parat.

Situasjonen føles urettferdig, mener hovedtillitsvalgt for Parat i Nokas og leder for Hovedflyplassutvalget, Hege Charlotte Jacobsen.

Tilbød tjenesten

– Nokas Aviation tilbød tjenesten, og oppdraget endres mulig i disse dager, så antallet fra Heimevernet kan potensielt også økes. Det virker urimelig at vi permitterer folk som kjenner jobben og flyplassen, mens det leies inn ukjente til delvis samme oppdrag, sier Jacobsen.

Det er administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel enig i.

– Regjeringen prøver på alle bauger og kanter å holde hjulene i arbeidslivet i gang så godt som mulig, men dette er jo det stikk motsatte, sier Kaltenborn til VG.