Ruspasienter skrives ut eller nektes behandling

Pasienter med alkoholproblemer sto for den største andelen selvmord med 46,5 prosent. De fleste tar livet av seg noen måneder etter at behandlingen er avsluttet. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Les mer Lukk

Brukerorganisasjoner frykter overdoser, selvmord og smittefare blant ruspasienter som skrives ut eller nektes behandling som følge av koronaepidemien.

Pasienter som får døgnbehandling i det som kalles TBS (Tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelproblemer) skrives ut over hele landet fordi de ansatte i helseforetakene omdisponeres til koronapasienter, skriver Klassekampen.

Det bekymrer brukerorganisasjonene og FO, fagforbundet for sosionomer.

– Vi har fått varsler fra flere steder i landet, fra fagpersoner, brukere og pårørende ved flere helseforetak, som sier at sårbare grupper skrives ut eller nektes behandling, sier Kenneth Arctander Johansen, leder for Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (Rio), til Klassekampen.

I et brev som Rio, FO og to andre organisasjoner har sendt til helseminister Bent Høie (H), advarer de mot økt selvmordsfare, fare for tilbakefall og overdose ved utskriving.

Organisasjonene har bedt om stans i utskriving, og de foreslår å lempe på kravet om kompetansetetthet på de døgnbemannede behandlingstilbudene, og at helsepersonell kan erstattes med personell med sosialfaglig kompetanse.

– Her må tilbydere som Blå Kors og Tyrilistiftelsen benyttes, og tiltaksapparat gis de nødvendige midlene til å lage kreative løsninger. Jeg er ikke smittevernekspert, men at folk blir satt på gata må også innebære en smitterisiko, sier Johansen.