Daglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten

Daglig leder er tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter at to ansatte mistet livet da det begynte å brenne i et gjenvinningsanlegg på Eina i 2017. Foto: Marit Mathisen / Totens Blad / NTB scanpix Les mer Lukk

Den daglige lederen i et gjenvinningsfirma er tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven, etter at to personer omkom i en brann i et gjenvinningsanlegg i 2017.

Bedriften har i tillegg fått et forelegg på 2,5 millioner kroner, mens styrelederen er ilagt bot på 100.000 kroner, skriver Oppland Arbeiderblad.

– Tiltalen retter seg mot brudd på plikt til å gjennomføre systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheten. Tiltalen går også på manglende internkontroll, sier konstituert statsadvokat Maria Bache Dahl i Økokrim til avisen.

– Han bestrider grunnlaget for tiltalen, men utover det har jeg ingen kommentarer på nåværende tidspunkt, sier mannens forsvarer, advokat Christian B. Hjort til NRK

Brannen i gjenvinningsanlegget brøt ut etter at smelteovnen eksploderte tidlig på morgenen 17. november i 2017. Nattarbeiderne på gjenvinningsanlegget var i ferd med å bli avløst da eksplosjonen skjedde.

To personer omkom og to andre ble skadd i ulykken.

Den første eksplosjonen ble beskrevet omtrent som om en bombe gikk av inne i anlegget, og den ble etterfulgt av flere mindre eksplosjoner. Bygget ble raskt overtent. Eksplosjonene var så kraftige at naboer trodde det var jordskjelv da de våknet av lydene ved 6.20-tiden.