Europeisk satellitt tok «julefoto» av Tromsøya

Your browser doesn't support HTML5 video.

Europeisk satellitt tok «Julefoto» av Tromsøya Les mer Lukk

En satellitt fra romfartsorganisasjonen ESA, som blant annet ser etter skogbranner, avsluttet året med å ta et «julefoto» av Tromsø og omegn.

Satellittene av typen Copernicus Sentinel brukes av Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA for å overvåke land, hav og atmosfæren. Hver Sentinel-konstellasjon består av to satellitter som samarbeider.

Sentinel-1 er to allværssatelitter med kraftig radar, som samler data dag og natt, ned til en oppløsning på fem meter. De overvåker isen rundt polene, oljesøl, landbruk, flom og jordskjelv, m.m.

Sentinel-2 satellittene går også i bane fra pol til pol. De kan ta høytoppløselige bilder for å kartlegge vegetasjon og vann og kan assistere nødetatene i tilfelle ulykker og katastrofer. De kan for eksempel oppdage skogbranner og konsekvenser av disse. Tidligere i år ble satellittene «berømte» ved å fotografere skogbranner kloden rundt.

Skjematisk fremstilling av satellitten.

Sentinel-3 måler blant annet kvaliteten på luft, vann og assisterer i værvarsling.

I tillegg er det planlagt tre konstellasjoner til.

Et av de siste bildene Sentinel-2 offentliggjør i år, er av Tromsøya og området rundt. Bildet ble kjørt gjennom et filter som viser vegetasjonen i rød farge.

– Det røde og hvite i Copernicus Sentinel 2 -bildet gir en festlig stemning av Tromsø - den største byen i Nord-Norge. Bildet ble behandlet slik at det inkluderte nært-infrarødt bølgelengde som gjør at vegetasjonen får en klar rød farge. Snøen i fjellene bidrar til en juleaktig stemning, skriver ESA.

Sentinel-2 veier 1,2 tonn og har batterier og drivstoff som varer i 12 år. Satellittene går i en gjennomsnittlig høyde av 786 kilometer.

Sammen med polarekspedisjonen Polarstern vil dataene bli brukt for å forstå global oppvarming bedre.

Du kan se flere bilder og nyheter fra Copernicus-programmet, som skal overvåke Jordas miljø og klima, her.

Bilde av Tromsø og omegn i julefarger.