Ukjent tysk soldat kan gravlegges etter 79 år

I 1993 startet opphentingen av vrakdeler og levninger fra det nazistiske krigsflyet. Ti år senere hentet en mann opp et oversett kranie som nå skal stedes til hvile. Les mer Lukk

Nesten 80 år etter at det tyske krigsflyet styrtet utenfor Flekkefjord fant politiet en hodeskalle på sitt beslagslager. Nå skal den omkomne endelig stedes til hvile.

Under det nazistiske angrepet på Norge styrtet transportflyet i Langevann utenfor Flekkefjord. Alle 17 om bord omkom.

I 1993 ble vrakdeler og levningene hentet opp fra det lille vannet. Men man klarte ikke å få med seg det hele, for ti år senere dykket en mann ned og hentet opp et kranie som lå igjen.

– I en helt annen sak kom politiet over kraniet i 2010, og tok beslag. Dessverre ble det deretter liggende på vårt beslagslager, sier kriminaltekniker Kristin Løland ved Stavanger politistasjon, til ABC Nyheter.

Ifølge Løland hadde mannen tenkt å overlevere hodeskallen til de riktige myndigheter, uten at det ble realisert. For to uker siden ble etterlevningene etter den tyske soldaten overleverte den tyske krigsgravtjenesten.

– Det er noe uetisk ved det hele, sier Løland som ikke tror det er mulig å identifisere den omkomne etter så lang tid ettersom det neppe finnes DNA-materiale å sammenligne med.

For kriminalteknikeren er dette en svært uvanlig situasjon.

– De døde jeg kommer i kontakt med er normalt av nyere dato, men det er ingen grunn til å betvile opplysningene om at det er en avdød tysk soldat, sier hun.

På norsk side er det Krigsgravtjenesten i Kulturdepartementet som er ansvarlig. De bekrefter at kraniet ble beslaglagt «under en ransakning hos privatperson i forbindelse med narkotikasak».

Angrep Norge

Fra dykkingen i 1993.

Flyet, en Junker Ju-52/3m, styrtet 17. april 1940. Det var da på vei fra Aalborg i Danmark til Kjevik utenfor Kristiansand med luftvernartillerister, våpen og utstyr til kampene som da fortsatt pågikk i Norge.

Det er antatt at flyet gikk tom for bensin da det kom innover Norskekysten. Den aktuelle kvelden skal det ha vært tett tåke og lavt skydekke, noe som førte til problemer med å lokalisere flyplassen, ifølge boken «Luftkrigens minnesmerker».

Mellom åser og tett skog prøver piloten å redde fly og besetning ved å lande på det islagte Langevann. Men det går altså helt galt. Etter kræsjet blir flyets haleparti liggende igjen over isen, sammen med andre metallrester.

Fant levninger i 1993

Navnene til syv av de som befant seg om bord i flyet er kjente, mens de ti øvrige omkomne hittil er uidentifiserte.

Terje Dønnestad var med på dykket i 1993. Han husker at vannet var relativt klart, men ble veldig fort grumsete.

– Jeg husker at vi følte oss nedover i gjørma foran motorfestet på høyre vingen og fant noe stort og tungt langt nede som trolig var en motor. Fikk og kraftig bensinsmak i munnen, sier Dønnestad.

Dykkerne fant da også enkelte levninger fra de tyske soldatene, men dette ble da liggende igjen på havbunnen og politiet informert.

Saken fortsetter under bildet

En tysk Junkers 52 styrter i havet, sannsynligvis langs norskekysten. Begge flyene på bildet er merket som ambulansefly med et kors på hvit bunn. Les mer Lukk


Verdig bisettelse

Levningene er nå fysisk overlevert til Gravferdsetaten i Oslo mens man venter på at de ansvarlige på tysk side bestemmer seg for hva som videre skal skje.

– Det er ikke hver dag vi mottar levninger fra krigen. Det er langt mellom at slikt skjer, sier avdelingssjef Erik André Foss i Gravferdsetaten.

Det er ennå ikke bestemt om det vil bli arrangert en seremoni ved bisettelsen, men det er klart at det skal skje på en normal og verdig måte på Alfaset tyske krigsgravplass.

For tiden behandles saken hos Krigsgravtjenesten i samråd med tyske myndigheter, opplyses det i departementet.