Anne-Elisabeth-forsvinningen:

Overvåkningsbilder av mulige gjerningspersoner slettet

Your browser doesn't support HTML5 video.

ABC forklarer: Dette er saken: Anne-Elisabeth Hagen-bortføringen Les mer Lukk

Politiet rakk aldri å innhente overvåkingsbilder fra butikker hvor flere av de viktigste funnene fra den omfattende etterforskningen kan stamme fra.

Årsaken er at funnene i Anne-Elisabeths bolig, som brevpapir, joggesko, strips og andre sentrale spor i etterforskningen, ble gjort såpass sent at de aktuelle overvåkingsvideoene allerede var tilintetgjort.

I tillegg har politiet av hensyn til etterforskningen valgt å drøye med å gå offentlig ut med funnene. Dermed kan de også ha gått glipp av tips fra publikum. Men enda viktigere; bilder av mulige gjerningspersoner er slettet.

– Vi ble kjent med tidspunktene for kjøp så seint at overvåkingsbilder fra kjøpestedene var borte innen den tid, bekrefter etterforskningsleder, politiinspektør Tommy Brøske, overfor Dagbladet.

Les også:Gåten rundt Hagen-forsvinningen uløst i ett år

Ett år siden hun forsvant

Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt leder etterforskningen etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober i 2018. Les mer Lukk

31. oktober er det nøyaktig ett år siden 68 år gamle Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sin bolig i Sloraveien 4 på Lørenskog.

Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol.

Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning.

På sensommeren begynte politiet å gå ut med detaljert informasjon om funn de har gjort i det de betrakter som åstedet, familiens bolig på Fjellhamar.

Fakta om forsvinningssaken på Lørenskog:  

* 9. januar i år gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog ti uker tidligere.

* Hagen forsvant fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30 onsdag 31. oktober 2018.

* Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (69) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

* Politiet holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse.

* Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.

* 11. februar ble det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det var fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.

* 26. juni opplyste politiet at de hadde endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

* 6. august opplyste bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.

* 28. august gikk politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson.

* Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning.

Blant annet offentliggjorde politiet bilde av en fritidssko av samme type som de tror gjerningspersonen har brukt, og som har avsatt avtrykk i huset.

Strips, brevark, konvolutt

I tillegg har politiet publisert foto av strips, brevark og en konvolutt som er funnet i boligen, samt navngitt hvilke forretninger dette er solgt. De tre butikkjedene har alle filialer rett ved eller nær huset.

– Vi arbeider fortsatt med skoavtrykket som et levende etterforskningsskritt. Vi ser det i sammenheng med både strips, konvolutt og trusselbrev for å nevne noe og jobber med det. Det er store og tunge prosjekter i etterforskningen som ikke er fullført per nå, sier Brøske til NTB.

Ingen pågrepet

Til tross for den storstilte etterforskningen, trolig en av de aller største i norsk rettshistorie, har det ikke skjedd noe gjennombrudd i saken.

Ingen er pågrepet, men politiet har ikke villet bekrefte om noen har status som mistenkt i den uløste forsvinningssaken.

Skoen som settes i sammenheng med forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Politiet har under store deler av etterforskningen holdt kortene svært tett til brystet. Først 9. januar i år gikk politiet offentlig ut og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem hele ti uker tidligere.

Politiet sier de algte å holde etterforskningen hemmelig. Begrunnelsen for hemmeligholdet var grove trusler mot kvinnens liv og helse.

Det ble også fremsatt krav om ni millioner euro i løsepenger.

Kan ha gått glipp av viktige tips

Politiet har fått kritikk for å ha vært for lite åpne og for sene med å informere offentligheten om nye funn i etterforskningen. Ved ikke å involvere almennheten fortløpende, kan politiet ha mistet verdifull tid og tips fra publikum.

Fakta om Tom Hagen:  

* Født 1950, bosatt på Fjellhamar i Lørenskog

* Gift med Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) fra Gjøvik. Hun forsvant 31. oktober 2018, og det er framsatt krav om løsepenger i kryptovaluta

* Paret har tre voksne barn i 30- og 40-årene

* Ingeniør og investor. Aktiv innen eiendomsinvesteringer og strømsalg

* Nummer 172 på Kapitals liste over Norges rikeste personer

* Nettoformue på 1,7 milliarder kroner i 2018

* Av en omsetning på nær 2,4 milliarder kroner fikk han gjennom sine strømsalg-selskaper og eiendomsinvesteringer et resultat etter skatt på 174 millioner kroner i 2017.

* Eneeier av Holding 2. Grunnla selskapet Elkraft i 1992. Styreleder i selskapene Holding 2 AS, Ing T Hagen AS, Kvitfjell Destination AS, Kvitfjell Eiendom AS, Kvitfjell Entreprenør AS, Kvitfjell Resort AS, Norecon AS, Storgata Eiendom Lillehammer AS, Tom Hagen Eiendom AS, Realty AS og Storgata 148 AS.

– Svar på hvor de forskjellige gjenstandene er kjøpt, har vært en kontinuerlig prosess. Skoene fikk vi svar på i mai/juni. Strips fikk vi svar på i løpet av våren. Brevpapiret og konvolutten fikk vi svar på i løpet av sommeren, sier Brøske til Dagbladet.

Men først tre måneder senere gikk politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en mulig gjerningsperson.

Politiets hovedteori

Funn av et låsbart plastbånd, såkalte strips, ble offentlig kjent i midten av september, mens opplysninger om hvor brevark og konvolutt ble kjøpt, ble kjent i midten av oktober.

Ifølge tekniske spor på det politiet mener er åstedet, er politiets hovedteori at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningspersoner.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Overvåkningsvideo: Politiet etterlyser tre personer Les mer Lukk

Overvåkningsvideo:Politiet etterlyser tre personer