Rødt farenivå for Veslemannen – beboere evakueres

NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen. Les mer Lukk

Farenivået for det ustabile fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er hevet til rødt, og dermed blir beboerne i området evakuert for 16. gang.

Det er økende hastigheter og varsel om mer regn som gjør at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fredag ettermiddag har hevet nivået til rødt – som er det høyeste. Farenivået ble hevet til oransje onsdag.

– Det har ikke kommet store mengder nedbør hittil, men bevegelsene er likevel store. Nå øker bevegelsene både i midtre og nedre deler, opplyser NVE.

18 cm i døgnet

Hastighetene har nå økt til rundt 14 centimeter i døgnet i øvre del av fjellpartiet, 18 centimeter i døgnet i midtre del og 8 cm i døgnet i nedre del. Det er varslet mer nedbør natt til lørdag og utover dagen.

Politimesteren har besluttet evakuering, samt ferdsels- og oppholdsforbud i området med virkning fra klokka 18.00, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt. Ni personer er bosatt i det aktuelle området.

Den forrige evakueringen var 12. august, og den varte i tre dager. Fredagens evakuering er nummer 16 i rekken.

Kontinuerlig overvåket

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Fjellpartiet har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen. Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune.

Det har blitt kontinuerlig overvåket siden 2009, først av Åknes/Tafjord Beredskap IKS, så av NVE fra 2015.