Elev får vitnemål likevel – klaget etter skoletabbe

En av elevene som ikke fikk vitnemål etter en tabbe ved Sørumsand videregående skole, har vunnet fram med sin klage til departementet.

Fordi skolen gjorde en feil med fagkombinasjonen, fikk tolv elever godkjent fagvalg som ikke gir godkjent vitnemål. Elevorganisasjonen tilbød seg å hjelpe til med å klage, og seks av elevene søkte Utdanningsdirektoratet om dispensasjon. De seks andre hadde andre fag som ikke var godkjent og ville dermed ikke fått vitnemål uansett.

Søkerne fikk avslag hos direktoratet, og da 19 år gamle Tobias Turøy Bakstad klaget på avslaget, fikk han nei enda en gang, skriver VG. Deretter tok Bakstad saken videre til Kunnskapsdepartementet, hvor han til slutt vant fram.

– Det er veldig fint å få vitnemålet, selv om løpet for høyskolestudier sannsynligvis er kjørt for i år. Opptaket er jo ferdig, og skolen har startet, sier Bakstad til avisen. Karakterene hans var gode nok til å komme inn på lærerutdanningen og han håper de holder til opptak også neste høst.

Utdanningsminister Jan Tore Sanner (H) sier det har skjedd en systemsvikt. Selv om det nye vedtaket bare gjelder Bakstad, sier statsråden at departementet skal gå i dialog med Utdanningsdirektoratet for å diskutere hvordan situasjonen for de andre kan følges opp.