Siste blaff av sommer er over

Nå kommer høsten og trærne får høstfarget løv. Les mer Lukk

Sør-Norge har tatt farvel det som trolig var årets siste sommerdager, men varmen holder seg i Nord-Norge litt til.

Sol og en gradestokk som steg langt opp på 20-tallet avløses av en mer ustabil værtype. En høytrykk i Europa har de siste dagene presset varmen nordover og har gitt nydelige sensommer i hele landet. Nå strømmer lavtrykk inn fra havet i vest.

– Lavtrykkene kommer inn som perler på en snor, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til NTB.

På Vestlandet ventes svært kraftige regnbyger. Lokalt kan det komme 40–60 millimeter nedbør på tre timer, advarte Meteorologisk institutt onsdag.

Gult farevarsel

Det er meldt gult farevarsel for Nordfjord og oransje farevarsel for Nord-Rogaland, Sogn og Sunnfjord, noe som innebærer fare for flomskred og overvann.

– Mange reiser vil kunne ta lenger tid. Overvann og fare for vannplaning skaper vanskelige kjøreforhold. Noen steder kan miste veiforbindelsen, kanskje i flere dager, heter det i varselet.

Det verste regnværet er ventet å avta innen torsdag morgen. Det blir en litt roligere værtype, muligens med noen byger, men allerede fredag kommer et nytt lavtrykk innover som byr på både nedbør og vind. Den ustabile værtypen er ventet å holde seg gjennom helgen.

Les mer: Flere farevarsler for store deler av Vestlandet

Høstlig værtype

Meteorolog Pernille Borander bekrefter at det fine sommerværet blir avløst av en mer høstlig værtype i hele landet.

Østlandet fikk en forsmak onsdag med regnbyger og ekstra vind på kysten. Inn mot helgen ser det ut til å bli en del opphold, men lavtrykket fra vest får mer å si i løpet av søndag og i begynnelsen av neste uke. Temperaturene synker også, trolig til rundt 15–16 grader.

– Vi ser nok ikke mer til 20-tallet nå, sier Borander.

Været fremover:Varmerekorder, kraftig nedbør, farevarsel og skredfare

Varmt i nord fram mot helgen

Midt-Norge nyter fortsatt uvanlig varm sensommerdag med opp mot hele 30 grader enkelte steder onsdag. Men i løpet av kvelden og natten vil det skye til, og godværet avløses av regnbyger.

– Det er lavtrykket fra Vestlandet som beveger seg langs kysten og nordover, sier Borander.

Til tross for dette kan det likevel bli en del opphold fredag og gjennom helgen. Det er ventet at vinden tar seg opp, og det vil kunne blåse særlig liten kuling utsatte steder.

Nord-Norge får beholde sommerværet ennå en stund. I Troms og Finnmark er det ventet 20–25 grader torsdag. Men fredag kommer lavtrykket, og regnværet vil bre seg nordover utover dagen. Temperaturene vil synke til mer høstlige 16 grader. Helgen byr på spredt regn, men også en del opphold.